Bidra i debatten: leserbrev@totens-blad.no.
ROBEK-lista, hei, hei, hei, Østre Toten kommer til deg! Dette er “sannheten”, om man skal tro på Facebook-kommentariatets faglige vurdering. Ofte krydret med noen emojier av oppkast, dritt og noen kommentarer om hvor idiotiske og udugelige politikerne er.
Ungdomsskolesaken er et eksempel hvor dritten sitter løst, ofte etter kun å ha lest overskriften. Å lese hele saken går ikke. Den er bak betalingsmur, og sleipe journalister som kun er ute etter klikk skal ikke få ei krone av meg.
Det å finne sakspapirene på kommunens hjemmeside, for å lese seg opp før oppkastet kommer, det burde vært enklere. Men alle papirer ligger ute, og alle som har interesse kan lese seg opp. I denne saken er det bare 170 sider totalt, hvor man leser seg til hvorfor administrasjonen har havnet på konklusjonen. Å sette seg grundig inn i saker, det tar tid. Det er en grunn til at man har valgt ombudspersoner (politikere) til å gjøre dette. Jeg kan prøve å svare opp på noen av spørsmålene jeg har fått vedrørende ungdomsskolen.
Hvorfor skal man bygge ny ungdomsskole?
Det er ikke dårlige bygg eller manglende vedlikehold som er årsaken. Vi har to skolebygg som fungerer greit. Restlevetiden er mellom 5 og 20 år, så man må nok gjøre noe oppgraderinger. Men det har skjedd store endringer siden 1955, 1972 og 2012. Læreplanene endrer seg, elevene endrer seg og samfunnet er forandret. Måten man underviste på, og hva som undervises er ganske forskjellig. Dermed trenger man andre typer undervisningsrom, og lokaler enn man gjorde i 1955. Da holdt det med en lærer som underviste alt fra tavlen, uten hjelpemidler og elevene hadde faktisk respekt for læreren. Det holder ikke i dag, dessverre.
Samfunnet er mer komplisert, og sosiale medier hvor man spyr ut konspirasjoner, dritt og mobbing er noe som følger elevene gjennom hele døgnet. Oppdragelse, det er det dessverre mange som overlater til samfunnet, og ikke gjør i hjemmet. Derfor har vi også behov for sosialfaglig personell i skolene, for å gjøre hverdagen bedre og skolen til et miljø man kan lære i.
Det er også et faktum (dessverre) at det blir færre barn i kommunen. Kommentarer om at dette løses ved å satse på det ene eller andre hjelper lite. Kommunen kan legge til rette så godt vi kan både for arbeidsplasser, barnehage, skole og fritidstilbud, men det er bare en ting som hjelper på denne utfordringen. Det er ubeskyttet sex, helst mellom to personer som vil være sammen over lengre perioder.
Alle statistikker viser at vi (og de aller fleste kommunene i Innlandet) vil få færre barn, og det er mange hundre det er snakk om, avhengig av når man sammenligner. Dermed er spørsmålet om politikerne skal stikke hodet i potetåkeren og tro at dette løser seg (som har blitt gjort frem til nå), eller lage en skole som er egnet til dagens og fremtidens ungdommer.
Østre Toten kommune foreslår å bygge en ny ungdomsskole for å kunne gi ungdommen bedre arbeidsvilkår, lokaler som er tilpasset dagens situasjon og læreplaner og kunne sikre gode lærere og sosialfaglige arbeidere som sammen former fremtiden for kommunen. Nemlig ungdommen vår.
Vil en ny skole bli mobbesentral?
Da jeg gikk på skolen og ble mobbet, fikk jeg fri fra mobbingen når jeg kom hjem. Dagens digitale samfunn gjør at mobbingen ikke bare foregår på skolen, men gjennom hele døgnet. En større skole KAN by på utfordringer for noen som er engstelige for skolen. Men det KAN også føre til at man finner andre som man kan trives med.
For politikerne er utformingen av skolen viktig, slik at man kan føle seg trygg, og mer sosialfaglig personell på skolen er en viktig årsak til at politikerne vil ha en ungdomsskole. Man bygger ikke ny ungdomsskole for å få flere til å stå utenfor samfunnet, men for å kunne gi bedre tilbud til alle, og få fulgt opp de mest sårbare enda bedre.
Kommer Østre Toten kommune inn på ROBEK-lista ved å bygge ny ungdomsskole?
Nei. Heller ikke ved å bygge ny brannstasjon, eldreboliger eller de andre prosjektene kommunen har på blokka. Driften av tilbudene har mye å si. Det finnes sykehus og omsorgshjem som er bygget, men man har ikke råd til å ta dem i bruk. Derfor er driften av tilbudene (dagens og fremtidens) noe man må se nøye på. Det er ikke sparetiltak å slå sammen ungdomsskolene, men man får brukt de ansatte på en bedre måte.
Kommunepolitikerne har to budsjetter, et investeringsbudsjett og et driftsbudsjett. Investeringsbudsjettet låner kommunen penger, og betaler avdrag. Vi kan ikke bruke investeringsbudsjettet til driften, som for eksempel å ansette flere lærere. Dette er ofte noe som kommer opp som kommentarer, men vi kan kun bruke investeringsbudsjettet til investeringer.
Så må vi betale avdrag på lånene. Dette blir belastet driftsbudsjettet, og fører til mindre penger til driften (av hele kommunen).
Om man sammenligner med Vestre Toten og Gjøvik kommune, og ser på gjelden per innbygger, så er vi godt stilt i Østre Toten. Men ser man på investeringsplanene til kommunene, både hva som er bygget og hva som man trenger i fremtiden, så er vi ganske like. Nabokommunene har vært foran oss i løypa på skole og mange andre investeringer som vi nå må gjøre. Så samlet sett, så er vi ganske like alle tre kommunene, om man ser helheten på eksisterende tilbud og investeringsbehov.
Spørsmålet kan også snus, kommer vi på ROBEK-lista om vi IKKE gjør noe. Det er mer sannsynlig. Dersom vi fortsetter som før, der vi må ha flere ansatte (uten riktig kompetanse, for det er vanskelig) og vedlikeholder enorme bygg som vi ikke har bruk for, samtidig som inntektene går nedover fordi det blir færre barn og arbeidsfolk. Da kommer vi raskere inn på ROBEK-lista.
Det er uansett Stortinget sine bevilginger til kommunene som bestemmer om vi havner på ROBEK-lista. Stortinget har gitt kommunene mange nye oppgaver, masse med lovverk å forholde seg til, men ingen penger til å gjøre jobben. Det er et problem.
Kommunen legger på eiendomsskatt og gebyrer for å betale for ungdomsskole
Eiendomsskatten har eksplodert og økt, sier FB-kommentariatet. Sannheten er at Østre Toten kommune satte NED eiendomsskatten i 2025 for boliger. Gebyrer er for det meste selvkost, og mange gebyrer er ikke selvkost engang. Det er uansett ikke noen gebyrer som er relatert til ungdomsskolen. Men å kommentere om avgiftskåte politikere som elsker å skattelegge og øke gebyrer gir mange klikk. Uten at det er noen sannhet, eller realisme i det.
Man slår sammen for å tvinge frem en kommunesammenslåing
Dette er en konspirasjonsteori som er ganske utbredt. Om man tror det sitter noen få personer og styrer hver enkelt kommune, så tar man ganske feil. Ordføreren er politisk ansvarlig, og kommunedirektøren må stilles til ansvar for driften. De fleste tjenester er styrt av lovverk, satt av Stortinget. Så er det faktisk kommunestyret som i fellesskap gjør vedtak.
Kommunestyret består av 29 vanlige innbyggere. Vi er samfunnsengasjerte, som er grunnen til at vi er så idioter at vi har tatt på oss å lese tusenvis av sider for å vurdere om kursen vi setter er riktig. Det er flertallet som bestemmer, og det er ikke alltid saker lander slik man tror. De aller fleste i kommunestyret er selvstendige og stemmer etter partiprogram eller egen overbevisning. Så å tro at noen få personer bestemmer, det er som å tro på julenissen.
Dessuten er det å faktisk slå sammen tjenester, gjerne på tvers av kommunene, det stikk motsatte av kommunesammenslåing. Vi slår sammen de tjenestene, for å kunne gi gode nok tjenester til innbyggerne våre. For å kunne stå alene, og drifte på en god og forsvarlig måte. Hadde man vært tilhenger av kommunesammenslåing, så kunne man bare sitte stille i båten og drifte som i alle år tidligere. For da ville man etterhvert driftet så dårlig at man blir slått sammen med tvang. Man har en prosess gående for å se om det er bedre å slå sammen kommunene, men inntil det eventuelt blir avgjort så vil politikerne i Østre Toten drifte kommunen på en forsvarlig måte, som egen kommune.
Hvorfor satser man på ungdommen, og ikke de eldre, som er flest?
Det kan virke som mange på Facebook og ellers tror at kommunen kun har råd til én ting, og at vi vil satse bare på ungdommen og ikke de eldre. Det kommer trusler om at de eldre er flest, og de kan stemme. Derfor må du stemme nei til ungdomsskole og alt som ikke er eldreboliger.
Det kan hende at noen biter på disse truslene, og tror at dette er sant. Men sannheten er at vi faktisk har flere tanker i hodet samtidig. Det er mulig, selv for menn av og til. Som kommunedirektøren sier: Vi har råd til å gjøre de smarte investeringene.
Jeg, sammen med de fleste andre politikerne, er utålmodig når det kommer til Badekvartalet og omsorg pluss-boliger til eldre. Min påstand er at kommunedirektøren har dratt beina etter seg i den saken, fordi politikerne vil bruke tilbudet når det er bygget. Det har ikke kommunen råd til per dags dato.
Politikerne er helt vanlige folk, og vi har hjerte for bygda. Vi vil gjerne gi de beste tjenestene til alle vi kan. Kutt og nedskjæringer er det verste vi driver med. Dessverre er det oppgaven vi har i overskuelig fremtid, da vi ikke får nok penger fra Stortinget til å drifte tjenestene vi ønsker.
Men nå begynner fremdriften å komme på boliger til eldre, og de manglende trinnene i omsorgstrappa. Sulland etablerer Skrivertunet på Kapp, som vil gi rimelige boenheter til leie, spesielt for eldre. Bo bedre er et privat tilbud som er i startgropen på Lena. Balke BBS skal kommunen legge til rette for selv, og Badekvartalet hvor vi skal ha heldøgns omsorg, går videre. Man bør også vurdere om deler av Badekvartalet, hvor det er tenkt heldøgns omsorg, kan brukes som eldreboliger uten heldøgns omsorg frem til man har behov for det.
For slik det er i dag, får de som har krav på tjenester de tjenestene de har krav på. Det blir flere som får krav på tjenester i fremtiden, og det bygges for disse. Gapene i Innsatstrappa blir tettet, om så tregere enn politikerne har ønsket. Vi er på vei dit.
Ja, vi har råd til dette også. Dette har vi faktisk ikke råd til å ikke gjøre. Det å sette ungdomsskole, svømmebasseng og flerbrukshall opp mot dette blir ganske feil. Det er heller ingen uenighet i at hullene i innsatstrappen må tettes først. Det er derfor vi har mange baller i luften samtidig. Når man ser alle disse prosjektene, så tenker man nok at dette er mye penger, og at man må velge. Det er delvis riktig. Man må velge de smarteste løsningene, og kun bygge det vi faktisk trenger. Man kan ikke legge til alle tilleggene man ønsker. Så må man vurdere om det i en 30-års periode faktisk er rimeligere å gjøre endringene som er smartere, eller å beholde slik det er nå.
Hvorfor bruker ikke politikerne hodet, og beholder alt som det alltid har vært?
Samfunnet forandrer seg, og man arbeider ikke på samme måte i dag som for 10-20-30 år siden. Det er også betydelig færre yngre, og flere eldre. Derfor må politikerne gjøre smarte valg, og vurderinger, slik at vi kan levere de tjenestene innbyggerne har krav på. Gjerne mer. Jeg kjenner ingen politikere i kommunen som arbeider for å gjøre ting vanskelig, dyrere eller dårligere. Men jeg kjenner mange som vil det beste for innbyggerne sine. Uavhengig om de blir kalt hodeløse høns, kommunesammenslåingskonspiratører, idioter, fræpere, avskum, drittsekker eller AP-katter. Jeg kjenner mange som setter seg inn i hva de forskjellige sakene faktisk handler om, og tenker både med hodet og hjertet.
Innbyggerne i Østre Toten kommune skal kunne få gode tjenester, og leve et godt liv i kommunen i all evighet. Amen.
Tor Gaute Lien, leder Utvalg for samfunnsutvikling