Bidra i debatten: leserbrev@totens-blad.no.
Det har vært høy temperatur og enormt engasjement i debatten om skolestruktur i Innlandet. Vi har forståelse for at det har vært en krevende sak å stå i, både for folkevalgte og administrasjonen i Innlandet fylkeskommune.
Som redaktører har vi et ansvar for å fortelle om det som skjer i dekningsområdet vårt og å bidra til informasjon, debatt og samfunnskritikk. Når politiske forslag og vedtak vekker sterke reaksjoner, ville vi sviktet vår samfunnsoppgave dersom vi ikke hadde dekket saken og fått fram synspunktene fra befolkningen. Samtidig har vi et ansvar for at ulike syn kommer til uttrykk. Dette er et ansvar vi tar på alvor, og de redaktørstyrte mediene skal selvfølgelig tåle kritikk og debatt om hvordan vi utøver rollen vår. Vi har også selv en plikt til å rette et kritisk søkelys på hvordan vi selv fyller vår samfunnsrolle (jf. Vær Varsom-plakaten punkt 1.4).
I et demokrati skal innbyggerne få lov til å ha sterke meninger og ytre seg – ikke minst om makthaverne. Mediene er også å regne blant institusjonene som har stor makt og innflytelse i et samfunn. Alle – også myndigheter og folkevalgte – skal kunne delta i debatten om pressens rolleutøvelse. Men vi må kunne forvente at folkevalgte samtidig viser en grunnleggende respekt og forståelse for medienes viktige samfunnsfunksjon og ikke bidra til å undergrave denne rollen. Det er forskjell på å rette kritikk mot mediene når det gjelder spesifikke saker og å generelt så tvil om medienes troverdighet og samfunnsfunksjon. I en verden der demokratier demonteres og statsledere går til angrep mot mediene og pressefriheten, er det viktig at vi sammen tar vare på de viktigste demokratiske funksjonene i det norske samfunnet. Her trenger vi folkevalgte som – selv om de blir utsatt for kritikk – viser en grunnleggende forståelse både for sin egen rolle og for medienes vaktbikkje-funksjon.
Din partikollega, kulturminister Lubna Jaffery, har ved flere anledninger understreket at demokratiet vårt er helt avhengig av et mangfold av redaktørstyrte medier. I sin mediepolitiske redegjørelse fra november 2024 trakk hun særlig fram de mindre, lokale medienes plass og betydning i dette mangfoldet. I Innlandet er det mange lokale medier som har dekket skolesaken på ulikt vis, ut fra hvordan dette ser ut fra de ulike geografiske ståstedene. I tillegg har saken blitt dekket av nasjonale medier. Vi vil alltid anbefale dem som har reaksjoner på dekningen til selv å delta i debatten. Den offentlige samtalen blir bedre når flere deltar. Et åpent samfunn der ulike parter deltar og også tåler et kritisk søkelys, er bedre rustet mot misnøye, desinformasjon, rykter og lavere tillit. Vi oppfordrer også alle til å ta kontakt med oss dersom de har synspunkter på de sakene vi publiserer.
Det er i tillegg fullt mulig å klage enkeltsaker inn for Pressens Faglige Utvalg, en ordning med full oppslutning fra norske redaktørstyrte medier. Når det gjelder dekningen av denne saken ser vi i tillegg behov for at vi møtes og utveksler synspunkter. Vi har god erfaring med jevnlige dialogmøter med politiet. Nå vil vi gjerne invitere deg som fylkesordfører til et dialogmøte. Til samme møte vil vi også invitere fylkesvaraordfører Hanne Alstrup Velure, kommunikasjonssjef Halvor Løkken, fylkeskommunedirektør Tron Bamrud, og lederen for hovedutvalget for utdanning, Joakim Ekseth.
Vi ønsker å avholde dialogmøte i løpet av den nærmeste tiden, og senest innen utgangen av april.
Med vennlig hilsen Styret i Oplandenes Redaktørforening.
Hilde Lysengen Havro, ansvarlig redaktør avisa Valdres, Erik Børresen, nyhetsredaktør Oppland Arbeiderblad, Astrid Kvam Helset, ansvarlig redaktør Vigga og Trine Rasmussen, ansvarlig redaktør Ringsaker Blad