• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
logo

Med fokus på godt innhold

  • Nyheter
  • Eavis
  • Min side
  • Bli abonnent
Meny
  • Nyheter
  • Leserbrev
  • Lokalhistorie
  • Mat og drikke
  • Fra fotoarkivet
  • Godt og gammelt
  • Totens Blad Eavis
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Gjøviks Blad
  • Dødsannonser
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Redaksjonen
  • Annonsere
  • Kundeservice
NYHETER
6 minutter lesetid

Martine og Victoria fikk smaken på programmering

Martine Nyhus Jensen og Victoria Holberg Brenna fra Lena ungdomsskole er over snittet interessert i teknologi. De fikk mange gode tips og råd av Bente Marita Hov, frivillig på teknologicampen. (Foto: Torbjørn Aurvåg)
Torbjørn Aurvåg
Publisert: 20 august, 2024 19:38
Oppdatert: 30 september, 2024 08:50

Klassevenninnene Martine Nyhus Jensen og Victoria Holberg Brenna fra Lensbygda er over snittet interessert i teknologi og hadde meldt seg på teknologicampen for jenter på Vitensenteret Innlandet.

20 lokale jenter brukte to dager av ferien sin på teknologicampen for jenter på Vitensenteret Innlandet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Martine Nyhus Jensen og Victoria Holberg Brenna går begge på Lena ungdomsskole.

– Dette er passe vanskelig. Vi synes dette er spennende. Vi spiller mye på fritida. Det er kult å lære av andre jenter, sier de to 14-åringene.

Laget app

De ser kanskje for seg en fremtidig jobb med programmering. De fikk i hvert fall til å lage sin egen app.

– Vi har vært på campingtur sammen i sommer også, sier jentene som fikk informasjon om tilbudet av læreren sin før ferien.

– Vi fikk utdelt et hefte på skolen med en oversikt på hva vi kunne finne på i ferien, sier ungdomsskoleelevene.

TENK Tech Camp har ekspandert til syv byer, og endelig kom tilbudet også til Gjøvik. På Vitensenteret Innlandet var rundt 20 jenter samlet på campen.

Kvinnelige forbilder

På teknologicampen TENK Tech Camp fikk jenter mellom 13 og 19 år oppleve gleden ved teknologi, lære av kloke, kvinnelige forbilder og ikke minst møte jevnaldrende med samme interesser.

Bente Marita Hov jobber til daglig i Eika forsikring. Hun var med som frivillig på teknologicampen og delte sine erfaringer med jentene.

– Jentene tar det så bra. Det er helt fantastisk. Jeg er analytiker, men jobber med teknologi. Jeg er selv mor til tre jenter, sier Hov engasjert.

I lydlaben fikk jentene lage musikk.

Gjennom læring, samarbeid og inspirasjon er håpet at flere jenter motiveres til å søke seg inn i teknologibransjen fremover.

For første gang

Bak campen står blant annet gründer og teknologiformidler Isabelle Ringnes, med god hjelp av lokale ildsjeler og sponsorer, slik som talentutviklingsprogrammet Equinor Morgendagens helter, Kantega og Cegal. Etter hvert som årene har gått, har TENK Tech Camp ekspandert til syv byer.

– Det er første gangen vi gjør dette på Gjøvik. Campen foregår samtidig i de syv byene. Jentene bruker noen dager av ferien til å møte likesinnede. Dette er en fin plass å møte andre med samme interesse og lære andre måter å lære teknologi på, sier Gunn Mari Sund Rusten i Digital Innlandet, Hanne Røstøen og May Lise Igelsrud i Vitensenteret Innlandet.

– Her møter de rollemodeller. Mange jenter synes det er skummelt å gå inn i teknologi. Her møter de kvinnelige rollemodeller som ufarliggjør dette. De viser at det ikke er så skummelt med teknologi, og snakker om sine erfaringer. Dette er  forskjellige typer damer. Teknologi er ikke bare en ting.  Mange jenter er minst like flinke som gutta på teknologi, og du må ikke ha matte som yndlingsfag, sier arrangørene.

Egen musikk og nettside

På programmet sto en god blanding av faglige ting og sosiale aktiviteter. I lydlaben fikk jentene lage musikk. De fikk også prøve seg på å lage sin egen nettside. Blant annet fikk jentene et innblikk i utvikling av software og hvordan man lager egne mobilapper. Hege Tokerud i Aiba fortalte deltakerne om utviklingen av selskapet, og sin motivasjon for å arbeide med teknologi. Aiba bruker kunstig intelligens for å forhindre overgrep og hets av barn og unge på nett.

– Campen er en fin plass å møte andre med samme interesse og lære andre måter å lære teknologi på, mener Gunn Mari Sund Rusten i Digital Innlandet, May Lise Igelsrud og Hanne Røstøen i Vitensenteret Innlandet.

Teknologisatsing

Prosjektansvarlig May Lise Igelsrud har vært en stor del av planleggingsarbeidet for å få TENK Tech Camp opp og stå, og som nå får erfare campen for første gang på Gjøvik.

 – Det er veldig moro å ta imot jenter som ønsker å bli kjent med teknologi, og vi håper jentene vil like programmet vi har satt opp. Vi på Vitensenteret Innlandet har jobbet for å løfte teknologisatsingen for barn og unge i flere år, og vi er stolte over å kunne ta TENK Tech camp-konseptet hit til vårt senter, sier Igelsrud. 

Vitensenteret Innlandet har også hatt rekordbesøk i sommer. 

– Det er mange barnefamilier som har besøkt oss. Vi har hatt besøk av mange turister, men også mange lokale og folk ellers fra Innlandet som har tatt seg en dagstur til oss, sier Igelsrud.

Sentralbord
61 16 87 50
Besøksadresse
Hauggata 6, 2850 Lena
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@totens-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@totens-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere
Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte

Personvernerklæring // Informasjonskapsler // Abonnementsbetingelser

Totens Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no