Bidra i debatten: leserbrev@totens-blad.no.
Norge står overfor store utfordringer når det gjelder omlegging av samfunnet til det grønne skiftet, spesielt med tanke på økte utgifter til energikostnader. Dette påvirker alle arbeidsplasser og husstander, og det er på høy tid å finne løsninger for å få kontroll over disse kostnadene. Energiutgiftene utgjør en betydelig del av kostnadene for mange bedrifter, spesielt innen industrien og lignende produksjon. De høye strømprisene har rammet bedrifter hardt, og mange står overfor en reell trussel om nedleggelse eller nedskalering av virksomheten.
For å få fikset dette trenger vi en samlet innsats fra myndigheter, næringsliv og samfunnet generelt.
Det er på tide å handle for å sikre konkurransedyktige arbeidsplasser både i distriktet og byer. Vi trenger en helhetlig tilnærming som sikrer lavere energikostnader, økt energieffektivitet og en mer bærekraftig energiproduksjon. Dette vil både styrke norsk næringsliv, og sikre arbeidsplasser og vekst over hele landet.
Dette avhenger av at bedrifter, også selvstendige næringsdrivende, får en støtte i form av gulrot, og ikke en pisk tilknyttet en rekke krav. Regjeringen krever blant annet at vi skal kutte CO₂ utslippene med 6,4 millioner tonn frem mot 2030. I marginale bedrifter med dårlig økonomi kommer ikke dette av seg selv. Derfor er det viktig at myndighetene legger til rette for en mer forutsigbar og stabil energipolitikk, som gir trygghet for investeringer. Ved å øke støtteordninger for lokale energiprosjekter betraktelig på energieffektive løsninger og fornybar energi, som sol- og biogassanlegg, skapes energien til mindre bedrifter der den trengs. Vi må likevel se på hvordan vi kan legge til rette for bedre infrastruktur for distribusjon og transport av energi, og dermed redusere belastningen hos bedriftene.
Transportbehovet i distriktene har en kostnad, og er en viktig faktor for å realisere det grønne skiftet. Her gjør store avstander, spredt bosetning og mangel på kollektivtransport overgangen til grønne transportløsninger utfordrende. Utslippsfrie kjøretøy krever voldsomt med ressurser å bygge, og er billigere å kassere enn de er å reparere. I tillegg til kostnadene med å bytte ut fremkomstmidlene vi har i dag, ses det som et bedre alternativ å ta i bruk biodrivstoff og bedre kollektivtransporten.
La oss stå sammen for å finne energiløsninger som sikrer en bærekraftig og konkurransedyktig fremtid for norsk næringsliv. Dette angår oss alle, og vi må handle nå for å sikre en levedyktig framtid for norsk arbeidsliv.
Lars Hole, v/Lesja Bygdeungdomslag
Vedtatt på årsmøtet i Oppland Bygdeungdomslag 2024