Bidra i debatten: leserbrev@totens-blad.no.
Først vil vi påpeke at utspillet fra kommunen bør ha en annen tittel. Slik det er formulert, gir det uttrykk for at det er forutbestemt hva som skal skje.
Vi foreslår å endre teksten til:
«Fremtidig organisering av legekontorer i Østre Toten kommune!»
Legekontorene
Legekontorene er en viktig brikke for å opprettholde levende tettsteder, samt å gi et servicetilbud til den spredte bebyggelsen i kommunen, det er noe alle aldersgrupper benytter seg av. I tillegg gir det meromsetning til apotek, dagligvare og de andre tilbudene på lokalstedene. Dagens og fremtidens IT-løsninger vil muliggjøre kompetanseutvikling og samhandling mellom legekontorene på en helt annen måte enn i dag.
Det er vi innbyggerne som er brukere, og legekontorene sin misjon bør være å gi best og tryggest mulig service til oss. Med den lojaliteten folk i kommunen har til sine respektive tettsteder, er legekontorene på Skreia, Kapp, Lena og Kolbu i tillegg et viktig lim i samfunnet.
Barn og ungdom
Resultatene fra årets ungdata-undersøkelse, som er lokale barn- og ungdomsundersøkelser der skoleelever over hele landet svarer på spørsmål om hvordan de har det, og hva de driver med på fritiden. Resultatene har forverret seg de siste årene, og det har aldri vært så mye psykisk og fysisk mobbing blant barn og ungdom som nå. Under partilederdebatten i Arendals uka var dette et stort tema, og partilederne var enige om at gode lokalsamfunn var en viktig faktor for å demme opp for denne utviklingen.
Østre Toten kommune har i dag gode lokalsamfunn, og er en trygg og god kommune å bo og vokse opp i, hvor ungdommen får med seg gode verdier videre i livet. Vi må ha denne undersøkelsen i tankene når vi skal forme samfunnet vårt videre, slik at våre lokalsamfunn fortsatt demmer opp for denne negative og skremmende trenden.
Samfunnsstrukturer
Med tanke på den fremtidige utviklingen vi står ovenfor, mener vi det er viktig å opprettholde strukturene på de lokale stedene. På Skreia som eksempel er ungdomsskole og helsestasjon på flyttefot, samt at legekontoret vurderes. På Kapp utvikles mange nye boliger og folketallet vokser. Kolbu har nærhet til Raufoss-miljøet og her kan utvikles flere boligtomter for nye ansatte der, i tillegg til å serve landbruket. Slike tilbud er viktige for å opprettholde og utvikle gode tettsteder og de omliggende områdene. Hvert tilbud som forsvinner skaper lett en kjedereaksjon og en negativ spiral for utviklingen. Det er både vanskeligere og dyrere å bygge opp igjen tilbudene senere
Generelt
Saken dreier seg for oss om mer enn legekontorer, det griper inn i hele samfunnsopplegget i kommunen.
Østre Toten Næringsforum har som mål å bidra til å videreutvikle det gode samfunnet vi har i dag, og vi har stor tro på fremtiden for kommunen. Det er av stor betydning for utviklingen at tettstedene våre ikke bygges ytterligere ned, da blir oppgaven svært vanskelig.
Vi er en av Norges viktigste landbrukskommuner, og med den lave selvforsyningsgraden i Norge, vil landbruket bli stadig viktigere fremover. For å sikre den viktige rekrutteringen til landbruket må kommunen ha gode servicetilbud.
Østre Toten kommune har nok areal og god plass til å utvikle både bolig- og næringstomter. Bare med tanke på at Raufoss-miljøet skal ansette opp mot 1000 nye medarbeidere, noe som antas å gi om lag 2000 nye innbyggere i området. Mange av disse velge å bosette seg i kommunen vår. Nye innbyggere vil etterspørre tomter og boliger, samt varer og tjenester og gi grunnlag for å opprettholde og utvikle nye arbeidsplasser.
Oppsummering
Østre Toten kommune har ambisjoner om å utvikle næring i kommunen, og har i tillegg elementer som skulle bidra til at folk både vil ønske å flytte hit og ikke minst hva som skal få de til å bli her. Vi nevner Mjøsa, Totenåsen, gode og varierte boligmuligheter og ikke minst et gode lokalsamfunn. Dette er viktige faktorer som er på plass og som skal bidra til vår ønskede samfunnsutvikling. La oss ikke bygge ned våre lokalsamfunn bit for bit.
Vi har ingen tro på at sentralisering er løsningen på alle kommunale utfordringer. Vi har ikke sett noe økonomisk beregning på en eventuell sentralisering av legekontorene, men dersom alle relevante faktorer legges inn i et slikt regnestykke, vil neppe en større enhet komme best ut. Mindre enheter på 4-7 leger, – slik som legeforeningen anbefaler – tror vi bestemt vil være gunstigst både økonomisk og med tanke på service og trygghet overfor oss innbyggere.
Skreia, 7. oktober 2024, for Østre Toten Næringsforum,
Aarstein Rebne, styrets leder
Udna Dyste, nestleder