• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
logo

Med fokus på godt innhold

  • Nyheter
  • Eavis
  • Min side
  • Bli abonnent
Meny
  • Nyheter
  • Leserbrev
  • Lokalhistorie
  • Mat og drikke
  • Fra fotoarkivet
  • Godt og gammelt
  • Totens Blad Eavis
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Gjøviks Blad
  • Dødsannonser
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Redaksjonen
  • Annonsere
  • Kundeservice
NYHETER
6 minutter lesetid

Redde og bekymrede innbyggere kommer på døra på rådhuset

Ordfører Stian Olafsen og bibliotekleder Mona Myrland bekrefter at mange innbyggere er bekymret akkurat nå. (Foto: Mina B. Sveen)
Mina B. Sveen
Publisert: 26 oktober, 2022 16:10
Oppdatert: 26 oktober, 2022 16:10
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

En urolig verdenssituasjon har fått mange til å oppsøke ordfører Stian Olafsen på kontoret, og ikke minst har han fått mange telefoner.

– Da det ble krig i Ukraina var det mange som tok kontakt med oss. Jeg fikk mange telefoner, og det var en del som kom hit til rådhuset, forteller Olafsen. Innbyggerne var tydelig bekymret for hva den urolige verdenssituasjonen ville bety her hjemme, både for dem selv og deres nærmeste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter noen uker roet pågangen seg litt, men i etterkant av eksplosjonene på Nord Stream-ledningen ved Bornholm har det igjen vært mange bekymrede innbyggere på tråden.

Klare seg alene

– Det er generelt større oppmerksomhet rundt sikkerhet nå, merker ordføreren. Nå har ordføreren, Fyrverkeriet bibliotek og Vestre Toten, Eina og Raufoss sanitetsforeninger invitert vestertotningene til møte om beredskap og sikkerhet, der folk kan få svar på det de lurer på.

– Vi inviterer til møte der egenberedskap er tema, forteller Mona Myrland, leder i Fyrverkeriet bibliotek. Med seg har de et helt panel som skal fortelle og svare på spørsmål. Representanter fra Vestre Toten kommune kommer for å snakke om hva innbyggerne selv kan gjøre for å klare seg alene i noen dager uten vann eller strøm, og om hva kommunen gjør i en krisesituasjon. 

Mer hjelp til sårbare

– Kommunen stiller selvfølgelig opp, og vil både informere og tilby hjelp, men hvis vanlige folk klarer seg selv i noen dager, får kommunen mer ressurser til å hjelpe dem som er i sårbare situasjoner, sier Olafsen.

En av paneldeltakerne er beredskapskoordinator Geir Steinar Loeng, som skal fortelle om trusselbildet og hva slags ressurser kommunen har til rådighet. Brannsjef Bjørn Sondra Kjelsrud i Vestre Toten Brann og Redning skal fortelle om hvilke beredskapsressurser Vestre Toten har.   

Det kan bli behov for stearinlys hvis strømmen blir borte.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har planverk for hendelser som kan oppstå, og vi øver jevnlig. Vi føler at vi som kommune er godt forberedt på hendelser som kan oppstå. Risiko her hos oss er for eksempel ekstremvær, som vi kan få mer av, med utfall av strøm og eventuelt vann, og cyberangrep, slik vi har sett i Østre Toten, sier Olafsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriseledelse

Myrland er sekretær i kommunikasjonsgruppa i kommunens kriseledelse, og i likhet med henne, er det flere i kommunen som har en jobb som venter dem når kriser eller hendelser inntreffer. Kommunen har planer for alt som skal gjøres under en krise, og alle vet hvor de skal møte opp og hva de skal gjøre. De kan også ta inn fagfolk utenfra når det er behov for det.

– Jeg skal blant annet skrive pressemeldinger, forteller Myrland, som dermed er med på å sørge for at folk får informasjon under en krise.

Under pandemien har kommuneoverlege Jens Mørch vært en viktig del av kriseledelsen. Han skal også være med på møtet, og han skal fortelle om hvilken beredskap folk trenger å ha hjemme.

Under møtet vil folk få informasjon om hvordan de kan forberede seg på en krise.

– Kanskje har du mye fra før, slik at det ikke er så veldig mye som skal til, men det er veldig viktig å tenke gjennom det på forhånd, sier Myrland. Mat, drikke, varme, lys og hygiene er viktige stikkord. Selv om mange totninger har vedfyring, er det også mange som bor i nyere boliger der det ikke er skorstein.

Vann og strøm

– Det er viktig å tenke gjennom hva du skal gjøre hvis strømmen blir borte i mer enn noen timer. Hvordan får du varme? Hvordan skal du lage mat? Er vanntilførselen avhengig av strøm, spør Myrland.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har laget en sjekkliste for hva folk bør ha hjemme. Her er det listet opp mat og vann for tre dager, i tillegg til brensel, fyrstikker og lommelykt, batteridrevet radio, desinfeksjonsmidler og førstehjelpsutstyr. Litt kontanter, ekstra drivstoff og viktige medisiner er også viktig, og ikke minst varme klær og tepper.

Ha en plan

Kanskje er det ikke alle som har, eller kan skaffe seg, alt de trenger i en krisesituasjon.

– Hvis man har tenkt gjennom en slik situasjon på forhånd, og ser at det ikke er alt man kan skaffe seg selv, kan det være lurt å alliere seg med andre, slik at man har en plan, sier Myrland. Hun mener det ikke minst er viktig å ha et nettverk å støtte seg til, og den kunnskapen man trenger for å klare seg.

– Og så håper jeg folk tenker gjennom hvem de kjenner som kanskje har behov for hjelp i en slik situasjon, sier Myrland.

Møtet foregår i Fyrverkeriet kulturhus tirsdag 1. november.

Sentralbord
61 16 87 50
Besøksadresse
Hauggata 6, 2850 Lena
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@totens-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@totens-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere
Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte

Personvernerklæring // Informasjonskapsler // Abonnementsbetingelser

Totens Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no