Bidra i debatten: leserbrev@totens-blad.no.
Pensjonistforbundet Oppland har behov for å belyse og synliggjøre de store utfordringene en minstepensjonist har i dagens samfunn.
Hvorfor anerkjenner ikke Norge EUs fattigdomsgrense? I undersøkelser etter undersøkelser fremheves det at Norge er et av de beste landene å bo i, samtidig som vi presenteres som et av verdens rikeste land. Noen eldre har likevel blitt hengende etter økonomisk, og det gjelder spesielt aleneboende alderspensjonister med minste pensjonsnivå.
Mange har formue å tære på, men store deler av den er bundet opp i bolig. I juni 2022 er det registrert 139 900 minstepensjonister i Norge, 86 prosent er kvinner.
Med stadig stigende levekostnader, er det økonomisk krevende å leve av en minstepensjon i Norge. Matvarepriser stiger, det er historisk høye strømutgifter, drivstoffprisene øker, hvordan da greie å få nok mat på bordet og betale husleien med en minstepensjon? Dessuten har de allerede store begrensninger for å gå på kafé, kjøpe bursdagsgaver, kulturelle opplevelser og ferieturer. Frelsesarmeen melder at matkøene vokser, og mange kan komme til å oppleve at de må velge mellom å fryse eller sulte.
Er dette en verdig eldrepolitikk? Skal virkelig så mange norske borgere leve under EUs fattigdomsgrense? Svaret er selvfølgelig NEI!
Vi snakker stadig om Norge som velferdsnasjon, og det stemmer nok i mange tilfeller, men vi kan ikke være bekjent av at denne store gruppen pensjonister, faktisk hele 13,9 prosent av alle pensjonister, skal leve på sparebluss.
Pensjonistforbundet har i flere år kjempet en lønnskamp for minstepensjonister. Kampen fortsetter, og det er viktig å markere at vi ikke kan godta pensjonsbetingelsene for minstepensjonister. Pensjonistforbundet Oppland stiller seg bak kravet om å heve minstepensjonen!
For styret i Pensjonistforbundet Oppland, Per E. Furseth, fylkesleder