I forrige uke var det siste dag med dagsenter på Bygdestua. – Trist, sier Bente Mikkelborg, husøkonom ved Bygdestua.
Da koronaen brøt ut i fjor, var det ikke lenger mulig å holde oppe dagsenteret på Labo. Det måtte tenkes nytt. Kari Olsen i Østre Totens dagsentertjeneste forteller at de undersøkte om det var muligheter for å opprettholde tilbudet et annet sted. Over ett år senere kan hun oppsummere at de er svært fornøyde med at de fikk være på Bygdestua.
– Vi var veldig glade da vi fikk til en løsning her. Bygdestua har gjort det mulig å holde tilbudet i drift, sier hun.
Ved oppstart på Bygdestua var de ikke forberedt på at det ville bli så langvarig som det ble. Olsen forteller at tilbudet startet med noen få brukere, for så å utvikle seg. Nå er det omkring 70 som deltar.
Selv om de ansatte ved dagsentertjenesten i kommunen har hatt selve tilbudet, har det også vært to ansatte og ti frivillige på Bygdestua, som har stått for matlaging, oppvask og renhold.
– Vi har fått veldig god service her, smiler Olsen.
Imponert over innsatsen
Innsatsen til de ansatte er noe av det Mikkelborg har bitt seg spesielt merke i gjennom de mange månedene som tilbudet har vært på Bygdestua. Hun forteller at hun er imponert over jobben de har lagt ned.
– Jeg tror det krever veldig mye. Det er jo ting som skjer i livet til brukerne, og folk kan være lei seg, sier Mikkelborg, og fortsetter: – De ansatte kan fleipe og tulle med brukerne, men også ha alvorlige samtaler. Jeg tror de må spille på hele følelsesregisteret.
Nå gjenopptas tilbudet på Labo. Mikkelborg innrømmer at hun synes det er vemodig at det nå er slutt her på Bygdestua.
– Det er en grunn til at jeg ikke har lyst til å juble i dag, kjenner jeg, sier Mikkelborg.

Har holdt smitten på avstand
Koronaen førte ikke bare til at tilbudet måtte flyttes til Bygdestua. Også smittevernet har krevd mye av både ansatte og brukere. De har klart å holde smitten på god avstand.
– Vi har vært ganske strenge med bordplassering og kohorter, og de eldre har innrettet seg veldig godt etter det, forteller Olsen.
Dagene har blitt fylt med aktiviteter som boccia, quiz og trimming. Olsen forteller at brukerne går mye ute når været er fint, i tillegg til trim innendørs. Det blir også mange samtaler og lange måltider.
Det er de ansatte som sammen med frivillige sørger for å hente og kjøre deltagerne.
Mange pene jenter
Ute i skyggen sitter flere av brukerne, og praten går lett. De forteller at de har trivdes godt her på Bygdestua.
Én faktor er helt klart med på å dra det opp, mener Roald Lundsten:
– Det er jo så mange pene jenter her, sier han og fremkaller en hjertelig latter i gjengen.