Professor Kåre Ringlund døde 31. juli i år, 87 år gammel. Kåre Ringlund var professor i plantekultur ved NMBU (tidligere NLH) fra 1986. Hans mangeårige arbeid med planteforedling i hvete for å forbedre bakekvaliteten la grunnlaget for å kunne dyrke hvete med matkvalitet i Norge. Denne innsatsen har vært avgjørende for utviklingen av norsk hveteproduksjon, og for at vi i de fleste år har høy selvforsyningsgrad av norsk matkorn.
Kåre Ringlund var født på Skreia i 1934. Han studerte jord- og plantekultur ved NLH, og avla eksamen for Cand. Agric i 1960. Han valgte en forskerkarriere og tok Lisensiatgraden i plantekultur ved NLH i 1965, og i tillegg PhD grad i crop science ved Michigan State University i 1967. Han ble ansatt som forsker i det norske kornforedlingsprogrammet i 1968 med ansvar for hveteforedling. I 1977 ble han ansatt som førsteamanuensis ved Institutt for plantekultur, NLH, og som professor fra 1986.
Forskningsarbeidet ble i stor grad genetikk og planteforedling i hvete. Sammen med daværende professor ved Institutt for plantekultur, Erling Strand, la Kåre Ringlund grunnlaget for morderne hveteforedlingen i Norge og utviklet sorter som var tilpasset det norske klimaet med stor avling og med evne til å tåle fuktig vær før innhøstingen uten å tape bakekvaliteten.
Kåre Ringlund bygde viktige internasjonale nettverk, og etablerte blant annet et nært samarbeid med CIMMYT (det internasjonale senteret for planteforedling i hvete og mais i Mexico). Hvetelinjer fra CIMMYT ble testet i Norge, og de beste av disse ble krysset inn i det norske hveteforedlingsmaterialet. Dette bidro til nye norske hvetesorter med kortere strå, god stråstyrke, bedre resistens mot sykdommer, og kvalitetsegenskaper som kunne innfri den norske mølle- og bakeindustriens behov. Disse nye hvetesortene som ble tatt i dyrking i Norge fra midten av 1970 og utover la grunnlaget for en økning i norsk mathveteproduksjon fra omtrent ingen ting til 250.000 tonn i 2005. Dette tilsvarte i gode sesonger en norskandel på 70 prosent i hvetemelet.
Kåre Ringlund var svært opptatt av global matsikkerhet, og så hvor viktig det var å ha tilgang på godt tilpassede sorter til eksisterende klima- og dyrkingsforhold i alle verdensdeler. Ringlund bidro med sin kunnskap for å forbedre planteproduksjonen på Madagaskar. Han hadde også et forskningsopphold ved FAO i Roma, og et 2-åring opphold ved CIMMYT der han kunne bidra i dette viktige arbeidet.
NMBU (NLH) hadde gjennom Kåre Ringlund en medarbeider med gode lederegenskaper, og hans innsats bidro sterkt til utviklingen i forskning og undervisning. Han var en viktig pådriver for å ta i bruk datateknologi, og for å videreutvikle forsøksmetodikk. Kåre Ringlund var i flere perioder instituttleder ved henholdsvis Institutt for plantekultur og Institutt for plantefag.
For studentene var Kåre Ringlund en populær foreleser og veileder for master- og PhD-studenter.
Planteforedlingsmiljøet både i Norge og internasjonalt, og kornbransjen generelt har mye å takke Kåre Ringlund for. Gjennom omtanke for medmennesker og sin gode utstråling skapte Kåre Ringlund et godt og kreativt arbeidsmiljø rund seg. Vi er mange som har hatt gleden av å ha ham som dyktig foreleser, faglig veileder, kollega og venn. Kunnskapen han delte med oss, og de gode minnene lever videre. Vi lyser fred over Kåres minne.
Anne Kjersti Uhlen, Morten Lillemo, Ellen Færgestad Mosleth og Odd Arne Rognli