• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
logo

Med fokus på godt innhold

  • Nyheter
  • Eavis
  • Min side
  • Bli abonnent
Meny
  • Nyheter
  • Leserbrev
  • Lokalhistorie
  • Mat og drikke
  • Fra fotoarkivet
  • Godt og gammelt
  • Totens Blad Eavis
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Gjøviks Blad
  • Dødsannonser
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Redaksjonen
  • Annonsere
  • Kundeservice
NYHETER
5 minutter lesetid

Enkel teknologi mot ensomhet, nå kan eldre totninger få prøve

Fra venstre: Anna Viktoria Rebne, Anne Beate Bakken, Gro Merete Stensvold og Jon-Andreas Jostad jobber med siste innspurt. (Foto: Madeleine van Gilst)
Madeleine van Gilst
Publisert: 23 oktober, 2021 19:20
Oppdatert: 05 september, 2022 11:01
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Nå skal det bli enklere å kommunisere for eldre mennesker gjennom digitalt verktøy. «Komp» er en forholdsvis nyutviklet datamaskin med kun én knapp. Den kan bidra til å minske ensomhet, ved at det blir lettere å kommunisere med sine kjære.

Østre Toten kommune søkte om midler fra statsforvalteren til å kjøpe inn 14 «komper». Datamaskinene skal gå til eldre over 65 år som har behov for enkle midler til kommunikasjon med familie, venner og andre nærkontakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– «Komp»-maskinene har kun én knapp, den brukes til å skru skjermen av og på. Nærkontaktene til de eldre som har en «komp», installerer en app på mobilen. Gjennom den får de kontakt med datamaskinen, forteller Gro Merete Stensvold, rådgiver og ergoterapeut i Østre Toten kommune.

Studentprosjekt

To studenter fra NTNU på Gjøvik som studerer ergoterapi på tredje året, er ute i praksis, og er med og deltar på dette prosjektet.

– Hovedtemaet vårt er «Universiell utforming og Velferdsteknologi». Da passer det godt at vi fikk muligheten til å delta på dette prosjektet, sier student Anna Viktoria Rebne.

– Vi har skrevet prosjektplanen, som også har vært et innleverings-prosjekt-krav til skolen. I tillegg har vi hatt tverrfaglige møter for innspill og gitt ut noe intern informasjon til ulike ansatte. Vi har også gitt info til lag og foreninger om «komp». Og vi har gitt opplæring rundt datamaskinen, forteller student Jon-Andreas Jostad.

Studentene jobber også med et kartleggingsskjema i forbindelse med «Komp-prosjektet», for å se om og hva slags utbytte de eldre får av bruk av hjelpemiddelet.

– Midlene og prosjektet lå klart, og det var naturlig å tenke at «komp» ville være et meningsfylt forbedringsprosjekt for studentene, og ikke minst nyttig for brukerne. Det er utrolig fint at de kan bidra i dette viktige arbeidet, sier Stensvold, som også er veileder for studentene.

Flere i hjemmetjenesten er kjent med slike «komper», men da brukes de i tjenesten og i arbeidet med pasienter. Østre Toten kommune, frivillighetssentralen og studentene ønsker at disse 14 nye «kompene» de har fått tilskudd til skal kunne bidra til at innbyggerne i Østre Toten kommune får et bedre sosialt liv og at enkel teknologi kan gjøre det mulig å dele hverdagen med noen.

Kompen testes ut. Gro Merete Stensvold (tredje fra venstre) gjorde et anrop til maskinen.

– «Komp» er myntet på de som ikke har noen å kommunisere med hjemme, og som trenger noe helt enkelt. Kompen skal hjelpe med å tette gapet mellom de eldre som ikke har eller har lite kunnskap til digitale verktøy og de yngre, forteller Rebne.

Hva er en komp?

«Komp» har bare én knapp, og det er de som ringer til «kompen» gjennom appen, som starter en samtale. Det kan sendes bilder, meldinger og kommuniseres med via videosamtale.

– Vi kan kalle «kompen» for en kompis eller en digital venn, smiler Stensvold.

– Hvis du har få eller ingen nærkontakter, kan du alternativt få en «komp-venn», og det kan alle som vil, fungere som. Dette er en digital vennetjeneste, påpeker Anne Beate Bakken, som er daglig leder for Østre Toten frivillighetssentral.

Mange kjenner sikkert til ordningen med besøksvenn. En «komp-venn» kan koble seg på fra hvor som helst. Ønsker du å være en slik venn, kan du kontakte frivillighetssentralen i Østre Toten, så hjelper de deg videre. De som vil ta i bruk en «komp» eller være en «komp-venn», må ha tilgang på internett.

– En «komp» skal bidra til mindre ensomhet og være der for de som for eksempel ikke klarer å bruke en vanlig mobiltelefon, et nettbrett eller en datamaskin, sier Bakken.

– Vi håper dette kan utvikles og utvides slik at kompene etter hvert kan brukes av enda flere også, utover de kriteriene vi har satt per i dag, påpeker Stensvold.

Ønsker du deg en komp, eller er nærkontakt til noen som er i målgruppen, kan du kanskje få låne en fra Østre Toten Frivillighetssentral. Den kan lånes i et halvt år, med mulighet for forlengelse. Deretter kan du eventuelt gå inn i en delfinansieringsordning med kommunen for å kjøpe «kompen».

– De vi har er straks klare for å leveres ut. Vi er snart ferdig med kriteriene, og da er alt klart. Da gjenstår det at folk finner oss og ønsker å melde seg på for å låne en komp. Vi tenker på disse «kompene» som hverdagsteknologi, sier studentene. Bakken og Stensvold nikker og er enige.

Sentralbord
61 16 87 50
Besøksadresse
Hauggata 6, 2850 Lena
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@totens-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@totens-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere
Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte

Personvernerklæring // Informasjonskapsler // Abonnementsbetingelser

Totens Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no