Snart kan voksne totninger få hjelp av velferdsteknologien allerede før de trenger pleie. Kommunen vil spleise – kommunalminister Nikolai Astrup skryter av Østre Toten.
– Det har aldri vært prøvd i Norge. Ingen andre gjør det på denne måten, sier prosjektleder André Alves. Fra hjemmekontoret i Portugal har han stått på for å sende Østre Toten kommune i den digitale ledelsen.
– Billigere og bedre
Da koronaen stengte landet, fikk kommunen enorm respons på den lynraske lanseringen av appen Nyby for å koble dem som trengte hjelp med frivillige som ville stille opp. Nå er Alves og kommunalsjef Lisbet Kjøniksen klare med en Kinderegg-løsning for dem som begynner å bli eldre og må forberede seg på at de kommer til å trenge omsorg i fremtiden:
– Hvis vi delfinansierer velferdsteknologi, vil vi spare penger, skape lokale arbeidsplasser og gi en bedre tjeneste, ifølge Alves.
Vedtas over ferien
Han roser lokalt næringsliv som tar samfunnsansvar. Totens Sparebank stilte med 100 000 kroner i koronahjelp. Kommunen kunne ha kjøpt noen ipader, som prosjektlederen uttrykker det, men bestemte seg heller for å se fremover og tenke på dem som snart kommer til å trenge pleie.

Det som nå ligger på politikernes bord slik at de kan gjøre et formelt vedtak over ferien, er å bruke de pengene, og i neste omgang mer av kommunens egne kroner, til å delfinansiere private innkjøp – det vil si å støtte private som vil kjøpe slik teknologi selv.
Ikke nytt og skremmende lenger
Alves bruker Komp som eksempel. Det er en mellomting mellom et nettbrett og en digital bilderamme, tilpasset den som ikke bruker internett til daglig. Familiemedlemmene kan sende bilder og ringe, mens brukeren i den andre enden ikke har annen teknologi enn av-, på- og volumbryteren å tenke på.
Når så brukeren i neste omgang trenger oppfølging fra helse- og omsorgssektoren, gjør Kompen det mulig å følge med oftere og bedre enn det som er mulig hvis man må reise hjem til brukeren.
– Skulle vi kjøpe femti Komp Pro, ville vi brukt 800 000 kroner. På denne måten kan vi spare 400 000 på et år. Samtidig er gevinsten at innbyggerne kjøper det de vil ha og bruker det sammen med sin familie og sine venner, og så blir det ikke noen endring når de blir mottagere av velferdstjenester. Når den dagen kommer, er ikke velferdsteknologi noe nytt og skremmende – de er vant til det, beskriver André Alves.
Færre passer på bedre
Samtidig kan kommunen støtte lokale bedrifter og nystartede firmaer. – På den måten skaper vi arbeidsplasser på Toten samtidig som vi bidrar til å løse nasjonale utfordringer, mener Alves. Akkurat når det gjelder Komp, gjorde koronaen at den norske oppfinnelsen er utsolgt over hele verden. Plutselig ble det viktigere enn noen gang å klare å holde kontakten med bestemor og bestefar uten å komme på besøk og risikere å smitte dem. – Vi har en avtale hvor produsenten No Isolation vil samarbeide med vårt lokale næringsliv videre i utviklingen, forteller Alves.
Kommunalsjef Lisbet Kjøniksen forteller hvordan den digitale oppfølgingen gjør at færre pleiere kan ha tilsyn med flere, ikke minst om natten.
– Hvis du reiser til en person som har en tendens til å falle, kan vedkommende dette rett etter at du har lukket døren. De digitale løsningene gir stor merverdi og trygghet på områder der vi har hatt falsk trygghet før, sier hun.
Ministerros
Onsdag besøkte kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup Labo for å høre mer om hvordan Østre Toten kommune har tatt i bruk ny teknologi og smarte løsninger. – Dette er veldig lovende. Denne måten å jobbe på, gir resultater, sier han til Totens Blad.

– Dette betyr at kommunen kan løse oppgaver på nye måter og være åpen for samarbeid med andre aktører som kanskje kan ha idéer man selv ikke har, sier Astrup. Nå før sommerferien setter inn for alvor, reiser han fra kommune til kommune for å lære av dem som har noe å lære bort. – Dette er slikt som regjeringen er svært opptatt av at kommunene må gjøre mer av, og noen får det til. Østre Toten er blant dem, sier han.
Astrup peker på både kvaliteten og økonomien. Teknologien kan gi pleietrengende totninger bedre oppfølging og bedre kvalitet på tjenestene. Samtidig som tjenestene blir bedre, kan de også bli langt billigere. – Det er helt nødvendig hvis vi skal møte fremtiden. At vi lever lenger og får flere eldre, er selvsagt ikke annet enn positivt, men samtidig blir det stadig færre i yrkesaktiv alder til å forsørge oss, og oljeinntektene kommer til å avta, sier Nikolai Astrup.