Torsdag kom det omfattende pålegg fra regjeringen for å få stanset koronasmitten. Næringslivet rammes hardt. Dette berører mange lokale virksomheter, og kan få alvorlige konsekvenser.
Regjeringen la torsdag frem en rekke tiltak for å stoppe spredningen av koronaviruset, og stenging av frisørsalonger var ett av tiltakene. – Vi må stenge og permittere ansatte, sier fortvilte daglige ledere.
– Vi fikk høre det fra kundene våre aller først. Vi har jo ikke tid til å sitte og lese nettaviser. Dette har vel ligget litt i kortene, men det kom litt overraskende likevel, sier daglig leder hos Lena dame- og herrefrisør, Eibjørg Bergheim. Da Totens Blad kom innom torsdag ettermiddag, kontaktet hun daglig leder Monica Eng hos Wenches dame- og herrefrisør litt lenger opp i gata, for en felles prat.
– Dette er jo en unntakssituasjon. Vi har aldri opplevd noe liknende, sier Eng og syns de har fått lite informasjon.
Trenger informasjon
– Ja, og jeg vet nesten ikke hvem jeg skal kontakte heller, uttaler Bergheim. De to daglige lederne blir enige om å ringe en tredje, Solfrid Hatlehol hos Skreia Frisersalong, og hun uttaler at hun ikke vet om dette går på forsikringen.
– Det er snakk om å gjøre endringer på regelverket for å hjelpe arbeidsgivere i denne situasjonen, kan hun fortelle.
– Alle må stenge og det er forbudt å ha åpent. Vi kommer til å sende ut SMS til våre kunder som står på time de neste to ukene, men jeg vil tro de fleste har fått det med seg på nyhetene allerede. Det er viktig at vi er tilgjengelige på telefon så vi kan snakke med kundene. Dette er en veldig spesiell situasjon, sier hun.
Permitteringer
Deretter går neste telefon til regnskapsfører for å høre hvordan permitteringsreglene er. Her får de til svar at de må sjekke med forsikringsselskapet vedrørende avbruddsforsikringer, men at ansatte må permitteres.

Eng og Bergheim syns det er godt å være flere i en sånn situasjon og ha dialog om hvordan det praktiske skal løses. De er begge enige i at dette er en nødvendig handling, og at det er bedre å stenge alt og får det overstått enn å tvære situasjonen utover flere måneder. Fra kundenes side opplever de kun forståelse for situasjonen. Begge krysser fingrene for at dette vil gå bra og at de kan åpne igjen etter de pålagte to ukene med stengte dører.
Har forståelse
Torsdag ble det også klart at alle skoler og barnehager stenger. 16-åringene Maria Martinsen, Marie Støttum og Therese Karlsen er elever på Lena-Valle videregående skole og har forståelse for at det må gjøres tiltak.
– Jeg synes det er greit at skolen stenger, men vi har fått beskjed om at vi burde holde oss inne. På den måten skal vi ikke spre eventuell smitte. Vi ble varslet om at det er best å gjøre det på den måten, sier Maria Martinsen.
Fjernundervisning
– Vi får undervisning over nettet. Lærerne sier selv at de ikke kan så mye om dette. Det blir nok litt som Skype. For oss blir det nok uvant og nytt. Vi skal ikke ha fjernundervisning hver dag, og får nok også noen oppgaver vi må jobbe med, sier de tre jentene.

Jentene tror det er riktig å stenge skolen nå.
– Det er nok bedre å gjøre det nå framfor å vente. Hvis det hjelper, er jo det bra. Denne skoledagen startet bra, men da vi kom på skolen var det kaotisk, siden skolen skulle stenge i løpet av dagen. Ingen visste egentlig helt hva som skjer. Informasjonen er ny nesten hele tiden, sier de.
Forsøker å legge om
– Foreløpig har vi en plan som innebærer å tilby tallerkenretter i stedet for buffé, sier Frode Skogstrand, innehaver av Torsætra på Totenåsen. Spisestedet har i mange år spesialisert seg på servering av bufféretter. Torsdag kom det et direkte forbud mot denne typen servering. I tillegg må det være slik at gjestene kan holde en avstand på minst én meter.

– Vi må bare se an om det i det hele tatt er grunnlag for å holde driften i gang. Ønsker ikke folk å gå ut for å spise, må vi ta en vurdering på om vi skal stenge inntil videre, sier Skogstrand. Denne helga regner han med å holde åpent, dersom situasjonen ikke endrer seg, men da altså med en annen form for servering.
Her er Helsedirektoratets tiltak.