Det blir svært strenge regler, men Østre Toten kommune ser at det er nødvendig å få inn utenlandsk arbeidskraft i det lokale landbruket.
Krisesledelsen i Østre Toten kommune har vurdert situasjonen i landbruksnæringen, og spesielt hensynet til bruk av utenlandsk arbeidskraft. – Dette er en utfordrende og krevende situasjon for kommunen og næringslivet. Vårt felles mål er å begrense koronasmitte, og avveiningene mellom medisinske og næringslivets behov er krevende, heter det i en pressemelding sendt ut onsdag ettermiddag.
– Vi oppfordrer næringen til å bruke lokal og regional arbeidskraft før utenlandsk blir benyttet, heter det videre.
Her er kravene:
- Alle må i 14 dagers karantene
- Karantene må være i skjermet oppholdssted (egne lokaliteter) – adskilt fra andre
- Det kan ikke være mer enn to personer på hvert rom. Av smittevernhensyn bør disse rommene være av en viss størrelse og innredet etter nasjonale retningslinjer der to meters avstand ivaretas.
- Hvis oppholdssted har felles kjøkken og bad kan det bare benyttes av ett arbeidslag.
- Rutiner for renhold må dokumenteres skriftlig.
- Det forutsettes at arbeiderne kun har én arbeidsgiver og ett arbeidssted
- Det bør legges opp til minst mulig kontakt med vertsfamilien/arbeidsgiver – 1 person bør opprettholde kontakten, sørge for tilgang på mat og nødvendig bevertning etc. og fordele arbeidsoppgaver/lede arbeidet. Avstandsreglene må opprettholdes ved denne kontakten.
- Arbeid i karantenetiden kan organiseres i arbeidslag på maks 5 personer, og det er ikke tillatt med rotering/skifte mellom arbeidslagene.
- Arbeidstakere i karantene skal ikke delta i innhøsting av eller håndtere ferdige produkter som grønnsaker, frukt, bær og egg
- Transport ut til arbeidssted må skje med adskilte arbeidslag i ett og i samme kjøretøy. Det er ikke lov å bruke samme kjøretøy til flere arbeidslag
- Ved transport ut til arbeidet er det viktig å ikke blande flere arbeidslag, og dersom transporten av ulike team skjer i samme kjøretøy må det rengjøres nøye mellom hvert arbeidslag
- Maskiner og redskaper med «hytte», som f.eks. traktorer og gravemaskiner bør så langt dette er mulig håndteres av én person, alternativt rengjøres og luftes grundig ved skifte av maskinkjørere.
I tillegg må hver enkelt arbeidsgiver gjøre en risikovurdering som klargjør hvilke tiltak som gjøres for å forhindre spredning av smitte.