Bak tykke betongvegger i et nyrestaurert gammelt verksted i Kvennom på Skreia har det begynt å spire og gro. Her dyrkes det nemlig spisskål på nye måter.
– 50 prosent av grønnsakene vi spiser i Norge er import. Vårt mål er å bidra til at mer grønnsaker kan dyrkes i Norge. Innendørs dyrking gjennom hele året kan bidra til dette, sier Martin Molenaar. Sammen med Jo André Flåseth driver han firmaet Avisomo. De to gutta, fra henholdsvis Bærum og Odal, var ferdigstuderte elektroingeniører ved NTNU på Gjøvik i 2018.
Midt i smørøyet
Etter studiene ble de på Gjøvik for å utvikle bedriften sin videre. Etter hvert har det blitt stadig tydeligere for dem at det var et klokt valg.
– Når vi skal utvikle det industrielle systemet vårt finnes det ikke noe bedre sted for oss å være enn i grønnsaksprodusentenes Mekka her på Toten, sier Molenaar. Nå har de fått grønnsaksbonde Per Odd Gjestvang på Vang i Totenvika med på laget. Sammen tester de nå ut guttas større system for innendørsdyrkning.
– For oss er dette en mulighet for bruk av lokaler som ikke er så lett å få brukt til så mye annet, sier Gjestvang, som eier det gamle sagbruksområdet. Et gammelt verksted er nå restaurert med kontorplass for de to gutta, vekstrom, vaskerom og et såområde.
Automatisk løsning
– Industrielle systemer for innendørsdyrking er ofte store, tunge og lite fleksible. I vårt hyllesystem er alt er fritt, og kan lett tilpasses lokaler som her og også hva som skal dyrkes, sier Flåseth. Temperatur, fuktighet/vanning, belysning og CO2-nivå, går av seg selv og følges opp og styres via mobil.
– Etter å ha undersøkt markedet og snakket med flere bønder, var oppal av grønnsaker et område bøndene så som spesielt interessant for en automatisert løsning. Dette er en prosess som krever mye manuelt arbeid og oppfølging fra bonden, sier Molenaar. Oppal er dyrkningstida fra frøet sås, fram til det er klart for utplanting på jordet.
Effektivt og økonomisk

– Får man innarbeidet gode oppskrifter kan dette være en arbeidsbesparende måte å gjøre det på. Vi ser også at dette er både økonomisk gunstig og energieffektivt sammenlignet med drivhus, spesielt når det er kaldt ute, sier Gjestvang. I stedet for normale to til tre daglige besøk i oppalperioden, han han nå sett innom spisskålen hver tredje eller fjerde dag.
– Det ser veldig bra ut, sier han. Han ber gutta kjøre på med varme for å få fart på veksten. Da vil plantene være klare for utsetting i åkeren om noen få dager.
Oppalinga av 12.150 spisskålplanter skjer på tre ulike måter, for å finne oppskrifta som gir det beste sluttresultatet. Vårløk er det neste de ønsker å teste ut.
Prosjektet har en ramme på 1,1 millioner kroner og Avisomo har fått støtte på 760.000 kroner gjennom «Grønn Framtid» fra tidligere Oppland fylkeskommune.