Et av Skreias landemerker er den gamle lokstallen, og den er bevaringsverdig. Tidens tann har gnagd godt på murveggene, og nå var det på høy tid med en oppgradering. Ivar Karlsen, arbeidsleder for bygg og eiendom i Østre Toten kommune, forteller at det er satt av 250.000 til utbedring i år. For om det ble reparert i fjor, tvinger det seg fram enda mer vedlikehold.
Gøran Gjetmundsen er satt på jobben og er en murer med god erfaring og stor interesse for gamle bygg og murerteknikker.
– Dette gjøres for å redde bygget som har stått til forfall i mange år, forteller Karlsen. Det er Gjetmundsen Mur og Flis som utfører arbeidet, som er en videreføring av avtalen og arbeidet som ble startet i fjor under Syljuåsen.
– Kommunen brukte mye penger i 2019 på å reparere taket, forteller Karlsen, og utdyper videre:
– Det var da det ble oppdaget at denne veggen på baksiden var veldig dårlig.

Gjetmundsen setter seg på huk og kan stikke hånda tvers igjennom veggen over døra.
– Her må vi tette og få satt veggen i stand, sier han.
Sement var dyrt på den tiden
– Stasjonen er fra er fra 1902, og lokstallen ble bygget rundt da den også. På den tiden var sement dyrt, så det ble brukt kalkmørtel. Det var nok lurt at de ikke brukte sement, for da hadde ikke bygningen stått i dag, forklarer han.
– Sement tåler ikke bevegelse på samme måte som kalkmørtel, og noe bevegelse vil det bli i grunnen. I tillegg til vær og vind gjør insekter, som for eksempel veps og bier, skade på gamle fuger. De graver ut fugene, forklarer Gjetmundsen, og forteller videre at muren er en enstens-mur og at fugene opprinnelig var såkalt rundspekket. Arbeidet med å fjerne løse fuger og spekke opp igjen er møysommelig arbeid, men setter den fine bygningen i stand igjen med sitt opprinnelige utseende. Arbeidet på lokstallen blir etter planen ferdig litt ut i juli, forteller Gjetmundsen.

Gøran Gjetmundsen har med seg lærling Pål Edvin Dyste på jobben.
– Han er en dyktig lærling og er nå halvveis i opplæringa, forteller Gjetmundsen.
Ekspert på historiske bygg
Selv er Gøran fascinert av gamle bygninger og murerteknikker, og har i løpet av de siste 20 årene blitt nærmest en ekspert på området. Han har arbeidet med blant annet Kauffeldt-gården på Gjøvik og Gjøvik gård.
– Historiske bygninger er artig, sier han og forteller om nylige arbeider med gruer og bakerovner i gammel stil.
– Er det noe gammelt som skal fikses, så er det jobb for Gjetmundsen, smiler Karlsen fra kommunen.
Les også: Redder lokstallen og ber om tips til videre bruk