86 år gamle Hans Kristian Skjølås var med og støpte demningen på Lønsjøen på Totenåsen i 1959. Demningen har i høst blitt reparert, og nå er alt ved det normale igjen.
– Vi brukte hakke og spade den gangen, og hadde ikke noe gravemaskin. Vi kjørte ut på åsen med alle materialene som ble brukt, forteller 86-åringen, som har vært og sett på reparasjonsarbeidene som Betongservice nylig har utført på demningen.
Eneste gjenlevende
– Jeg fant igjen bilder fra den gangen vi bygde opp demningen på slutten av 1950-tallet. Jeg var yngst av arbeiderne og tok nok bildet, for jeg er ikke med på det oppstilte bildet, forteller Skjølås. Men det er mye som tyder på at det er den unge arbeidskaren som skimtes i bakgrunnen på ett av de andre bildene. De gamle bildene fant han igjen da det ble kjent at Lønsjøen måtte tømmes og demningen fikses.

Skjølås er den eneste gjenlevende av de som bygde demningen i 1959. De seks andre på bildet som han har tatt vare på er Martin Sandvold, Asbjørn Sandvik, Edvard Engh, Ole K. Lundbekk, Nils Sandvik og Kasper Hovelsrud.
Støpte i 1959
Skjølås er litt irritert på seg sjøl for at han ikke har skrevet årstall bak på bildene, men daglig leder i Toten Almenning lodd nummer to, Rolf Børstad, kan bekrefte at demningen ble støpt i 1959.
– Vi fant «1881» risset inn på en stein i demningen. I 1959 bygde de demningen opp fra jord til sement, forteller Børstad og legger til at Lønsjøen allerede er fylt opp igjen med vann.
– Hva var feil?
– Vi måtte grave ut noe råttent treverk under spjeldet. Nå er det støpt nytt der treverket lå, og forhåpentligvis holder demningen i 60 nye år, sier Børstad.

Fra Landheim Veveri
Da demningen ble murt opp i 1959 var det arbeiderne til fabrikkeier Otto Hoven på Landheim Veveri på Skreia som utførte arbeidet.
– Lenaelvens Brukseierforening hadde ansvaret for alle turbinene som laget strøm. Vi reiste ofte til Bergsjøen og Grønsjøen for å regulere vannmengden som skulle slippes ut, forteller Skjølås.