Skreia idrettslag får ikke lenger lov til å selge fyrverkeri på idrettsplassen. Strenge regler stoppet i utgangspunktet salget, men idrettslaget håper likevel å få inn sårt tiltrengte penger.
På Skreia er det denne romjula Hveem elektro som skal selge fyrverkeriet, men overskuddet av salget går rett til idrettslaget.
– Det er ikke sikkert vi kan regne med inntektene fra fyrverkerisalg i framtida. Dette har vært gode penger for oss, men det blir en vurdering styret må ta, sier Vidar Buflaten, daglig leder i idrettslaget.
Fast utsalgssted
Fredag fikk han besøk av brannsjef Bård Henriksen i forkant av salget. I år blir det bare tre dager med salg på Skreia, med salgsstart lørdag. Utenfor Hveem elektro blir det rigget opp en salgsbod. Herfra er det bare ansatte i firmaet som har lov til å selge fyrverkeri, og salget må følge butikkens vanlige åpningstider. Butikken må også holdes åpen og tilby varene den vanligvis selger.
– Fyrverkerisalg er strengt regulert her til lands. Den som skal selge disse varene må drive handelsvirksomhet til daglig og ha fast utsalgssted. Det er ikke rom i regelverket for å åpne et midlertidig utsalg bare for å selge fyrverkeri, opplyser brannsjefen i Østre Toten. Fyrverkeri kan heller ikke selges fra bygninger der det også er leiligheter. Dessuten er det ikke tillatt å selge fyrverkeri på kjøpesenter eller på bensinstasjoner.
Utsalgssted fikk påpakning
Brannsjef Henriksen forteller at det nå bare er tre godkjente utsalgssteder i Østre Toten, to på Lena og det ene på Skreia. Fredag var brannvesenet ute på kontroll hos de som hadde startet salget. Et av utsalgsstedene på Lena hadde satt opp en fyrverkeriutstilling inne i butikklokalene. Selv om det ikke var ekte fyrverkeri, er heller ikke dette tillatt, ettersom butikken bare har lov til å selge utendørs. Dermed fikk butikken i Lena sentrum beskjed om å flytte ut utstillingsfyrverkeriet.
God fortjeneste
– Den tidligere tillatelsen vår gjaldt bare til i fjor, så i år måtte vi finne en annen løsning. Hveem elektro sa seg villige til å stå for salget, men slik at inntektene går til oss. Det blir dermed sjette året vi nyter godt av fyrverkeriinntekter, sier Vidar Buflaten i Skreia idrettslag. Salgstidene blir i år langt mer begrenset enn tidligere.
Laget har som regel hatt 70.000-80.000 i fortjeneste etter fyrverkerisalget. Unntaket er romjula for to år siden, da store mengder fyrverkeri ble stjålet fra idrettslagets utsalgssted på idrettsplassen. Til tross for at det ikke var noen forsikring som dekket tapet, klarte laget likevel å få til en liten fortjeneste også den gangen. Salget har alltid foregått med dugnadsinnsats.
18-årsgrense
Brannsjef Bård Henriksen oppfordrer innbyggerne til å utvise forsiktighet når fyrverkeriet skal avfyres nyttårsaften. Han minner om at det kun er lov i et begrenset tidsrom, fra klokka 18 den 31. desember fram til to timer etter midnatt.

– Har det blitt merkbart tryggere fyrverkeribruk etter at pinneraketter ble forbudt?
– Det er færre skader, i fjor hadde vi ingen registrerte fyrverkeriskader her i kommunen på nyttårsaften. Nå er det 10 år siden pinneraketter ble forbudt, men det er likevel all grunn til å utvise forsiktighet når fyrverkeriet skal avfyres, sier brannsjefen. Han ber alle benytte beskyttelsesbriller, og minner også om at den som skal bruke fyrverkeriet må være over 18 år.