Lena-Valle videregående skole har samlet storfe, gris og sau og rustet opp for 70 millioner kroner på Presteseter.
Elevene ved naturbrukslinja på Lena-Valle videregående skole har tatt i bruk det nye sauefjøset. – Dette er et stor løft både for skolen og sauenæringa. Samtidig er det nødvendig, sier avdelingsleder Åge Flægstad.
Presteseter gard på Reinsvoll er de siste årene blitt forvandlet til en topp moderne læringsarena for elevene ved naturbrukslinja på Valle. Siden høsten 2016 er anlegget utviklet med nytt storfefjøs, nytt grisefjøs og nytt undervisningsbygg. I fjor fikk skolen også et topp moderne biogassanlegg.
Nå er også sauefjøset ferdig. Det gleder ikke minst tidligere rektor Torfinn Overn. Han er nå prosjektleder på vegne av fylkeskommunen.

– Utgangspunktet var at vi skulle flytte alle produksjonsbesetninger hit til Presteseter. Før var det jo delt. Nå har vi altså samlet storfe, gris og sau, og vi har så store besetninger at dette i skolesammenheng gir en veldig praksisrettet og realistisk opplæring. Dette bør helt klart sikre kvaliteten på skolen. Samtidig er det et stort framskritt med tanke på at alt er her og i nye bygninger, sier han.
Fagdag for produsenter
Avdelingsleder Åge Flægstad mener at Lena-Valle videregående skole nå kan skilte med landets mest moderne naturbruksskole.
– Ja, jeg våger den påstanden. I hvert fall hvis vi tar for oss husdyrsiden med alle de nye byggene, sier Flægstad.
Han mener også det var helt nødvendig å bygge et nytt sauefjøs.
– For sauenæringa har dette veldig stor betydning, fordi det er mye verdiskapning på sau i Oppland. Spesielt i Valdres, men også oppover i Gudbrandsdalen med Lom og Skjåk i spissen. Så for oss som den eneste naturbruksskolen i Oppland, er det egentlig helt nødvendig å ha et sauefjøs for å vise fram saueproduksjon til elevene våre. Det er også med å skape attraktivitet for elever fra de nevnte områdene, sier han.
– Kan dagens saueprodusenter komme hit for å lære?
– Ja. Lokale produsenter har ytret ønske om å komme hit og ha en skikkelig markering i forbindelse med åpningen av fjøset. Det vil skje noe senere. De ønsker også å se hvordan vi har bygget det nye fjøset. Gjerne i kombinasjon med en fagdag, forteller han.
70 millioner
Fjøssystemer har levert det modulbaserte sauefjøset. Det er et kaldfjøs med naturlig lufting. Fjøset skal romme mellom 40 og 50 vinterfôra sauer.
– Vi synes det er blitt et veldig tiltalende og fint bygg, med tømmer fra Vingelen i Østerdalen. Elevene har vært med og tegnet bygget, forklarer Flægstad og utdyper:
– Da det for tre år siden ble besluttet å bygge et sauefjøs her på Presteseter, ble skolen utfordret til å finne løsninger med tanke på hvordan fjøset skulle bli seende ut. Den første skissen ble tegnet av VG3-elevene. Samme skisse ble sendt til kommunen da vi søkte om byggetillatelse.

Det nye fjøset har kostet 2,5 millioner kroner.
– Totalt er det brukt over 70 millioner kroner på Presteseter de siste årene. Det inkluderer et nytt redskapshus som skal bygges neste år. Tar vi med det som nå skjer på Valletunet, passerer vi 300 millioner kroner. Det er med andre ord en formidabel investering som Oppland fylkeskommune nå gjør med tanke på å utvikle naturbruk på avdeling Valle, sier Torfinn Overn.