Lokstallen på Skreia stasjon har vært i svært dårlig forfatning i mange år. Nå tar Østre Toten kommune grep for å redde den historiske bygningen fra 1902. Samtidig ønsker kommunen tips om hva bygningen kan brukes til.
Stasjonsområdet på Skreia har utvilsomt fått en ny vår etter at kommunen overtok området i 1999. Det siste toget gikk fra stasjonen i 1987.
Legesenter er etablert og leiligheter er bygd. Og nesten alle de gamle stasjonsbygningen er i bruk. Unntaket er lokstallen. De siste årene har deler av veggen på den ene langsiden stått i fare for å rase sammen. Nå er redningsaksjonen i gang.
– Lokstallen har stått på lista over bygg som bør gjøres noe med i flere år. Nå har forfallet kommet så langt at noe måtte gjøres. Vi ønsker jo ikke at murstein skal falle ned i hodet på folk, sier Bjørn H. Eng, eiendomssjef i Østre Toten kommune. Han legger til at riving aldri har vært noe tema.
– Lokstallen er ikke fredet, men den er bevaringsverdig, opplyser han.
Syljuåsen har fått jobben med å gjøre nødvendige utbedringer med bygningen. Arbeidet startet for to uker siden.
– Den øvre delen av den ene langsiden må mures opp igjen. I tillegg er det råteskader i taket. Hvor mye som må gjøres er ennå ikke klart, men vi har et budsjett på noen hundre tusen kroner til dette prosjektet. Den eksakte summen vet vi ikke ennå, sier Eng og legger til:
– Noen vil kanskje stille spørsmål om det er riktig å bruke penger på en slik bygning. Vi mener det er riktig. En ting er at lokstallen er bevaringsverdig. I tillegg må vi se på stasjonsområdet som en helhet. Det framstår som utrolig fint, med liv og røre i alle bygninger. Og det bør ikke være slik at den første bygningen som møter en når man kjører inn i Skreia sentrum, er en bygning som kan falle ned, sier han.

Vedtaket om bevaring av lokstallen ble gjort for mange år siden, i 2002.
– Hvorfor har ikke kommunen gjort noe tidligere, Eng?
– Det er rett og slett andre ting som er blitt prioritert. Og det er jo ikke overflod av penger i kommunen. Men nå var tiden inne for å redde lokstallen, forteller Eng.
Har blitt brukt som lager
Arbeidet med lokstallen skal være ferdig før jul. Bygningen har vært brukt som lager av kommunen siden 1990. Initiativ Skreia har brukt det til samme formål.
– På litt sikt ønsker vi at lokstallen skal være noe mer enn et lager. Vi er åpne for gode ideer. Her er det bare å ta kontakt med kommunen, forteller Eng til Totens Blad.
– Hva ser du for deg at lokstallen kan fylles med?
– Det skal i hvert fall være noe som gangner fellesskapet. Kanskje det kan bli litt som Pakkhuset, med ulike kulturarrangementer. Men som sagt, vi ønsker innspill fra innbyggerne, sier han.

– Hva kan du si om lokstallen og dens forfatning innvendig?
– Man ser jo at bygget ikke er vedlikeholdt på mange tiår, men det er et ordentlig og solid bygg.
– Har kommune planer om å bruke penger på innvendig oppussing?
– Nei, det har vi ingen planer om. Vår oppgave nå er å redde bygge fra ytterligere forfall.
Kalte området en perle
– Skreia jernbanestasjon er en perle som jernbanehistorie og miljø. Det skrev John Aage Gjestrum (1953-2001) i en artikkel i 1986. Han forklarte det blant annet slik:
– Som endestasjon fikk Skreia en langt mer omfattende bebyggelse enn øvrig stasjoner. Ettersom modernisering og press på arealer har vært langt større på andre baner enn på Skreiabanen, har dette medført at Skreia stasjon i dag er det endestasjonsalegg i landet opprinnelig bygget for bredspor, som er mest komplett og best bevart. Dette gir anlegget stor verneverdi også i nasjonal sammenheng, skrev Gjestrum. Bygningene på Skreia stasjon ble tegnet av den kjente arkitekten Paul Armin Due. Han la ned et enormt arbeid i utformingen av jernbanebygningene, helt ned til minste detalj i profiler og innredning.
Gjestrum tok i artikkelen, som ble publisert i årboka Totn, for seg de forskjellige bygningene på Skreia stasjon. – Lokomotivstallen ble bygd som enspors, med plass til ett damplokomotiv, forteller han.
Lokstallen er 22,5 meter lang, murt i tegl. Inni er det grav for vedlikeholdsareid på lokomotivet og eget oppholdsrom for lokomotivføreren. Foran det dreieskive, slik at lokomotivet kune snus, forteller artikkelen.
Ble bygd om senere
På et senere tidspunkt ble lokstallen bygd om til tospors, og bygningen har blant annet vært brukt til bussgarasje etter at virksomheten på Skreiabanen stilnet av.
Nå er det altså opp til innbyggerne på Skreia om de har gode ideer, slik at lokstallen kan komme til heder og verdighet igjen. Visste du forresten at det opprinnelig ikke skulle hete Skreia stasjon? Kværnum stasjon, står det på originaltegningene.
Les også: Elva avgjorde for ettertida på Skreia