To forskere ved NIBIO Apelsvoll har tatt initiativet til å innføre en egen potetdag over hele landet. I dag skjer det for første gang. Forskerne sier poteten har fått et ufortjent dårlig rykte.
– Potetforbruket har aldri vært så lavt. Målet er å gjøre poteten mindre traust og mer trendy, sier Eldrid Lein Molteberg og Pia Heltoft. Vi befinner oss på NIBIO Apelsvoll på Kapp. Her jobber de to, som er av Norges fremste forskere på potet.
– Vi har 20 mål med poteter her på Apelsvoll. Vi bruker mye ressurser på å teste ut nye sorter og hvordan de bør dyrkes, i tillegg til fokus på kvalitet. I dag har vi 30 ulike sorter, forteller duoen, som har mer enn nok å henge fingrene i. Samtidig registrerer de to forskerne at nordmenn spise stadig mindre potet. De mener det er på tide å øke oppmerksomheten rundt alt det positive poteten står for. De sier poteten har fått et ufortjent dårlig rykte basert på myter og vedtatte sannheter som ikke stemmer.
Nå har de altså tatt initiativet til den første Potetdagen. Fagforum Potet er hovedarrangør. Med på laget er blant andre Opplysningskontoret for frukt og grønt og ulike bransjeaktører. NIBIO Apelsvoll er sammen med Norsk Landbruksrådgivning med som koordinatorer. Poteten har i mange år vært et populært innslag på norske middagsbord. Nå er trenden for alvor i ferd med å snu.
De yngre spiser ikke poteter
– Omsetning av frisk potet har aldri vært så lav som nå, og det er særlig de unge som spiser lite potet. Spesielt gjelder det ungdom i urbane strøk. På bygda står poteten fortsatt sterkt blant den eldre garde, forteller Molteberg og Heltoft.
– Hvorfor spiser ikke ungdommen poteter?
– Det kan være så mange grunner. Poteten hadde et dårlig rykte ernæringsmessig en periode. Det er jo en del karbohydrater. Men det er nok ikke grunnen til at unge dropper poteten. For ungdommen spiser jo ris og pasta, og der er det jo mer karbohydrater enn poteter, sier forskerne og legger til: – Potet er både sunt og næringsrikt. Du kan faktisk leve kun på potet. Den inneholder nesten alt kroppen trenger.
En traust matvare
De mener dessuten at mange ser på potetene som traust. Det håper de Potetdagen skal gjøre noe med. – Vi ønsker å få fram at poteten er veldig anvendelig og kan brukes til så mangt, ikke bare i kombinasjon med brun saus, forteller Molteberg og Heltoft. Potetdagen er en del av en større kampanje: Den internasjonale kampanjen «Tenk deg en verden uten poteter». Målet er å spre kunnskap om potetens betydning i kostholdet, kulturen og historien vår. Kampanjen går fram til 2020. Men Potetdagen skal etter planen leve i mange, mange år.
– Målet er å få til en årlig merkedag for å sette fokus på alt det positive rundt poteten, sier Molteberg og Heltoft. Begge bor i Østre Toten, en tradisjonsrik og stor potetkommune. Kommunevåpenet er jo en potetplante.
Viktig for lokalsamfunnet også
– Potet er svært viktig som næring i lokalsamfunnet. Ikke minst gjennom både Kims, Totenpoteter, Hoff og mange potetdyrkere. Det ble produsert mye mer poteter på Toten før, men vi er store på foredling. sier Molteberg.
– Hva vil skje lokalt under den aller første potetdagen?
– Det skjer ikke så mye lokalt. Dette er først og fremst en nasjonal dag. Opplysningskontoret for frukt og grønt har gått ut med informasjon og har oppdatert nettsidene sine med blant annet mange spennende oppskrifter. Men som sagt, vi ønsker å få fram alt det gode poteten står for. Også når det gjelder bærekraft. Poteten i seg selv er utrolig klimavennlig. Den avgir lite klimautslipp ved produksjon. Det er faktisk noe av det mest miljøvennlige du kan spise. I tillegg er den lokalprodusert, sier Molteberg.