Monica og Per Anton Aas falt pladask da de i sommer dro på hyttevisning til Buskebakksætra på Totenåsen. Et gammelt fjøs utløste drømmer om en gårdsbutikk. Snart blir drømmene til virkelighet.
Ekteparet fra Skreia var i utgangspunktet på utkikk etter ei hytte, og var i sommer på flere visninger, men uten å finne det de var ute etter. Men det var før Buskebakksætra ble lagt ut for salg. Stedet ligger flott til bare noen meter fra Skjepsjøen og ca. to kilometer fra Torsætra. Under visningen i juli ble det full klaff.
– Hytta virket kjempefin. Samtidig ble jeg veldig begeistret for det gamle fjøset på eiendommen. Der og da var det noen drømmer som falt på plass. Drømmer om å drive et eget utsalg på sætra. Beliggenheten var perfekt. Jeg følte at det var riktig, forteller Monica Aas, som har erfaring fra gårdsutslag hjemme på Nedre Alm i Rossgutua på Skreia.
– Den gangen var nok ikke tiden moden for et utsalg. Nå føler jeg at tiden er inne, sier Monica Aas, som skal styre utsalget på Totenåsen.
– Det er mitt prosjekt. Per Anton styrer gården, forteller hun smilende.
På Nedre Alm er det produksjon av både gris, sau og storfe. Årlig leverer de 1.200-1.300 griser til Nortura. I driften inngår også 50 vinterfora sauer og 25-30 mordyr av storferasen Belted Galloways. Hele gården er økologisk drevet, bortsett fra griseproduksjonen, som inngår i en purkering. Men kjøttet som skal selges på Totenåsen er utelukkende økologisk.
Stressfrie griser
– Vi har allerede levert ti griser til restauranten Smaus (tidligere Lasse Liten) på Gjøvik. Det er gris som har gått ute hjemme på Nedre Alm. Her har grisen sine egne beiter hvor de kan gå ute helt til de skal slaktes. Grisen kan boltre seg fritt i et miljø uten stress. Det synes jeg er viktig, sier Monica.
Hun legger til at slakting, nedskjæring og pakking foregår ved Det Lille Slakteriet på Lillehammer. Utsalget på Totenåsen har allerede fått navnet Almsætra.
– Det henger sammen med at gården vår heter Nedre Alm, forklarer Monica.
– Når skal dere åpne?
– Vi håper å kunne åpne ved påsketider. Men fjøset er gammelt og dårlig, og det er mye arbeid som må gjøres før vi kan åpne, forteller Monica og peker på gulvet.
Tar vare på mye
– Her må det støpes og legges helt nytt gulv. Selv om mye av utvendig kledning er dårlig, ønsker vi på ta vare på så mye som mulig. Vi skal inn med vinduer og montere en ovn. Vi ønsker å kunne benytte utsalget om vinteren også. I tillegg må vi montere kjølerom med tanke på kjøttet som skal selges. Strøm henter vi gjennom solcelle. Å koble oss til strømnettet vil bli altfor dyrt, sier Monica Aas. Hun tilføyer at fjøset ble bygd tidlig på 1900-tallet.
– Blir det levende dyr på sætra?
– Nei, ikke på selve sætra. Men vi har i flere år leid jord på naboeiendommen Borgen (Børja), hvor vi har hatt kuer gående på beite. De kommer tilbake neste sommer, forteller Monica Aas.
– Hva er det som driver deg til å starte et gårdsutsalg her på Totenåsen?
– Bak ligger en drøm og et ønske om å selge videre det vi har produsert sjøl. Samtidig føler jeg at det er litt min tur til å drive med noe jeg virkelig har lyst til. Og jeg håper at mange har lyst til å kjøpe produktene våre. Vi skal selge kjøtt både av gris, sau og storfe, i tillegg til skinnfeller av sau og storfé, forklarer hun.