Bruken av Østre Toten kulturhus har gått rett til værs. Likevel er det bare 10 parkeringsplasser som hører bygningen til. – Vi må se på dette, sier Bjørn Eng, leder i bygg og anlegg i Østre Toten kommune.
Alle synes det er positivt når kulturhuset i langt større grad enn tidligere er blitt tatt i bruk. Tidvis blir det likevel parkeringskaos, selv om varehuset Peter Aas på Skreia gjerne låner bort av sin parkering, så langt det er mulig.
– Med økende aktivitet må vi se på dette i den videre planleggingen i området, sier Bjørn Eng. I likhet med alle andre gleder han seg over at kulturhuset brukes så mye. Likevel ser han utfordringen.
– Foreløpig har ikke dette vært noe tema, men det må det nok bli, mener han. Området mellom det nedlagte bo- og aktivitetssenteret og kulturhuset er inne i kommuneplanen som regulert til «tjenesteyting/bolig». Hva som skjer der, er så langt ikke avklart.
Mange hundre innom
De største utfordringene kommer når det skjer større ting i kulturhuset på dagtid. Onsdag og torsdag hadde kommunen selv et større opplegg for sine ansatte. 900 kommunalt ansatte var innom. I tillegg var det torsdag tre kinoforestillinger, og den ene startet i utgangspunktet så tidlig at de kommuneansatte ikke hadde reist fra Skreia sentrum. – Parkeringen på Balke bo- og aktivitetssenter var full, og i tillegg hadde vi oppfordret folk til å parkere på idrettsplassen, forteller Kjetil Bakke, styreleder i Foreningen Østre Toten kulturhus, som drifter bygget. Han vet ikke hvor mange som faktisk parkerte på idrettsplassen.

De pålegger bruk av parkeringsvakter for leietakerne når det vurderes som nødvendig. Foreningen har driftet kulturhuset i tre år nå, og ser at bruken har gått rett til værs. Det som i alle år har gjort forskjellen for kulturhuset, er at naboen, Peter Aas AS, har delt parkeringsplassen sin ved behov. På kveldstid går det som oftest greit.
– Vi har et godt samarbeid med forretningene der, påpeker Bakke. Vaktene passer på at det ikke sperres for kundeparkering og varelevering hos naboen. Torsdag ble det likevel litt kaotisk, ettersom det da var langåpent i butikkene i varehuset, i tillegg til alt som foregikk på kulturhuset.
Varelevering
– Den største utfordringen er vareleveringen. Rett som det er, skal vogntog og lastebiler levere hos oss, sier Einar Holen, Anita Fristad Linnerud og Peter Magnus Aas. Noen av bilene skal rygge på baksiden av varehuset, mens andre skal levere på lageret i enden av tomta. – Vi på Kiwi får varer fem dager i uka, påpeker Fristad Linnerud.
De tre setter pris på at det er så stor aktivitet i Østre Toten kulturhus, og ser gjerne at det blir enda mer. Men da må det bli bedre parkeringsforhold. Det finnes en gammel avtale, datert på 1970-tallet, der Peter Aas AS og Østre Toten kulturhus kan bruke hverandres parkeringsplasser.
– Denne gjelder imidlertid bare plassene rett ved butikken, på siden mot Rossgutua, opplyser Peter Magnus Aas. Han påpeker at det har skjedd mye siden den gangen, både med kulturhuset og biltrafikken generelt. Dessuten har en tidligere mulig parkeringplass rett på andre siden av fylkesveg 33 blitt bygd ned.
Vurderer fortsatt ny Kiwi
Som vi tidligere har skrevet, vurderer hans firma å bygge en ny Kiwi-butikk nettopp på den store parkeringsplassen ved lageret.
– Planene er der fortsatt, uten at det har skjedd så mye med dem den siste tida.
– Så det er fortsatt aktuelt å bygge her?
– Ja, absolutt, sier Aas.

Representantene for firmaet og styrelederen i kulturhusforeningen er enige om at noe må skje med parkeringsforholdene. 10 parkeringsplasser og en kinosal som rommer 300 personer holder ikke. I tillegg er det også andre deler av bygget som leies ut, samt at restaurant Panda skal ha parkering til sine kunder. Snart kommer det skilter med «kundeparkering» på plassene nærmest Elon-butikken i varehuset. Det vil også gjøre det lettere for parkeringsvaktene å holde styr på bilene når det skjer større ting på kulturhuset.