• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold
  • Hopp til bunntekst
logo

Med fokus på godt innhold

  • Nyheter
  • Eavis
  • Min side
  • Bli abonnent
Meny
  • Nyheter
  • Leserbrev
  • Lokalhistorie
  • Mat og drikke
  • Fra fotoarkivet
  • Godt og gammelt
  • Totens Blad Eavis
  • Gjøviks Blad Eavis
  • Besøk vår søsteravis Gjøviks Blad
  • Dødsannonser
Logg inn
  • Bli abonnent
  • Min side
  • Tips oss
  • Redaksjonen
  • Annonsere
  • Kundeservice
NYHETER
5 minutter lesetid

Julemat fra Bøverbru

Toten Kjøtt går så det suser. – Folk vil fortsatt ha kjøtt, sier daglig leder Jimmy Høiberget, her sammen med Adrian Rosu. Ut fra bildet skjønner vi at julestria er i gang. – Julepølse er et populært produkt, sier karene. (Foto: Ole Ludvig Rosenborg)
Ole Ludvig Rosenborg
Publisert: 13 november, 2019 07:11
Oppdatert: 13 november, 2019 11:54
Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Julematen står for halve årsproduksjonen hos Toten Kjøtt, og der i gården merkes ikke oppfordringene om å kutte kjøttspisingen.

Dyrehold til matproduksjon står for nesten 15 prosent av de globale menneskeskapte klimagassutslippene, ifølge FN. Produksjon av kjøtt krever også mye landareal og ikke minst vann. FN mener det globale kjøttforbruket må ned med så mye som 60 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men så langt har ikke oppfordringen nådd kundene til Toten Kjøtt. Bedriften på Bøverbru går nemlig så det suser. Kjøttbedriften produserer 1200 tonn i året med fokus på blant annet medisterfarse, medisterkaker, medisterpølse, wienerpølse og spesialpølser.

Stine Laeskogen (t.v.) og Angela Rosu presenterer juleslageren fra Bøverbru.
Stine Laeskogen (t.v.) og Angela Rosu presenterer juleslageren fra Bøverbru.
(Foto: Ole Ludvig Rosenborg)

Bedriften leverer til alle dagligvarekjedene på Østlandet. Omsetningen ligger på drøye 70 millioner kroner, med et resultat etter skatt på 7,5 millioner. Tallene har vært stabile de siste tre årene. I år blir det vekst.

Testproduserte vegetarburgere

– Vi forventer en økning i salget på to til fem prosent sammenlignet med i fjor. Økningen gjelder medisterfarse, pølser og kaker, det vil si medister og karbonader, sier daglig leder Jimmy Høiberget til Totens Blad.

– Så dere merker ikke noe til alle oppfordringene om å spise mindre kjøtt?

– Nei, alt tyder på at folk vil ha kjøtt. Samtidig viser all statistikk at vi blir påvirket av nye mattrender. Jeg tror nok at nye trender først og fremst etablerer seg i byene. Men vi er selvsagt åpne og følger med i markedet. Vi må finne nye produkter hvis kundene våre slutter å spise kjøtt. Vi har allerede testprodusert vegetarburgere og -pølser, men uten å være fornøyde med resultatet. Derfor er ikke produktene blitt lansert til butikk ennå, sier Høiberget.

Totningen styrer bedriften sammen med daglig leder Rolf Selmer Hansen. Staben teller totalt 25 ansatte. Fire av dem jobber på kontoret, seks med produksjon og fem styrer pakkeriet. Resten jobber som sjåfører. Bedriften har 17 biler som går på kryss og tvers i de langstrakte og brede nedslagsfeltet.

– Vi er direktedistributør. Det vil si at vi leverer alle varene selv. Nærheten til kundene er viktig, sier Høiberget.

Toten Kjøtt produserer 1200 tonn i året. Halvparten av volumet er medisterfarse. Men bedriften lager en rekke produkter. Her er Slawomir Neuman (til venstre) og Besim Rushitic i ferd med å kjøre ut spekepølse.
Toten Kjøtt produserer 1200 tonn i året. Halvparten av volumet er medisterfarse. Men bedriften lager en rekke produkter. Her er Slawomir Neuman (til venstre) og Besim Rushitic i ferd med å kjøre ut spekepølse. (Foto: Ole Ludvig Rosenborg)

300 tonn på fire måneder

Toten Kjøtt produserer 600 tonn medisterfarse årlig. Det utgjør halvparten av den totale produksjonen.

– Medisterfarse er vårt største produkt. Det er populært hele året, men tar helt av de fire siste månedene før jul. Da lager vi 300 tonn. I den samme perioden lager vi halvparten av det totale produksjonsvolumet. Størst er pågangen de siste fire til seks ukene før jul. I uke 45 starter produksjon av julepølse. Vi regner med å lage 30 tonn innen utgangen av året. Vi tilsetter ekstra godt krydder, men oppskriften er selvsagt hemmelig, sier Høiberget.

For mange blir det ikke skikkelig jul uten medisterkaker. Toten Kjøtt produserer 250 i tonn i året.

– Fra uke 46 lager vi 10 tonn i uka, forteller Høiberget.

Sentralbord
61 16 87 50
Besøksadresse
Hauggata 6, 2850 Lena
Postadresse
Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen
post@totens-blad.no
Annonseavdelingen
annonse@totens-blad.no

Ansvarlig redaktør
Jon Olav Andersen
Daglig leder
Morten Linnerud
Markedssjef
Hans Erik Linnerud

Se alle ansatte

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.
Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Kundeservice
Problemer med levering // Tips oss // Annonsere
Kundesenter // Kontakt oss // Ansatte

Personvernerklæring // Informasjonskapsler // Abonnementsbetingelser

Totens Blad © 2025 · Løsningen er designet og utviklet av Dyplink - dyplink.no