Østre Toten husflidslags høstmarked i den gamle meierigården i Kolbu er en velegnet arena for å få husfliden og gamle håndverkstradisjoner ut til folket.
I de mange rommene i den gamle meierigården i Kolbu lørdag og søndag var det rik anledning til både å beskue og handle husflidsprodukter av forskjellige slag, samtidig som man også fikk anledning til å ta en del teknikker nærmere i øyesyn.
Soplimer av bjørkeris
På vår runde i de små intime rommene stopper vi opp ved Tor Baastad, som er i ferd med å selge en av sine selvlagde soplimer til Gunn Stensli. Hun har selv prøvd å lage en lime, men resultatet ble litt så som så. Derfor er det like greit å gå til innkjøp av en lime laget av en som kan kunsten.

– Før i tiden ble soplimen mye brukt. Den med skaft ble brukt i fjøs og stall, mens den uten skaft ble brukt ved inngangsdøren. I dag blir den nok mest brukt til pynt, sier Baastad, som foruten soplimer byr på forskjellige produkter laget av bjørkekvister. Her finnes også treprodukter som visper, turuer og fluesmekkere for å nevne noe.
Huldrelompe og flatbrød
– Det er viktig at gamle tradisjoner holdes i hevd, sier Marie Skjellerud, travelt opptatt med å kjevle ut deigen som skal bli til det hun kaller for hulderlompe. Når vi forsøker å fritte henne ut om ingrediensene i lompen med det litt spesielle navnet, blir hun straks mer hemmelighetsfull.
– Oppskriften til lompen er det huldra på Tjuvåskampen som har, sier hun og smiler lurt, men etter hvert betror hun oss at mørk sirup er en av spesialitetene. Like hemmelighetsfulle om hva de benytter til bakst av flatbrød, er ikke Åse Johansen og Karen Marie Fosmo, som har plass ved siden av Marie.
– Vi benytter poteter, mel og sammalt hvetemel, sier kvinnene og lar kjevlene rulle.
Populær «Totning»
– Disse koppene er populære, sier Elisabet Petterson, og viser frem koppen «Totning», dekorert med gamle dialektord fra Toten. Hun har nettopp solgt en kopp til Kari Elisabeth Balke.
– Jeg har et barnebarn som går på folkehøgskole i Sogndal. Hun jobber for tiden med en prosjektoppgave om gamle dialektord. Noen ord kunne hun selv, men hun trodde at vi som besteforeldre kunne flere. Da passer det bra å gi henne denne koppen med alle disse ordene i julegave, sier Kari Elisabeth. Hun var sikkert ikke den eneste som ble fristet til en julegavehandel under helgens høstmarked i Kolbu.
