Totens Blad
5 minutter lesetid

Full fyr i smultringgryta

Obs! Artikkelen er mer enn ett år gammel.

Flammene sto til værs da varabrannsjef Lars-Harald Bergheim mistet kontrollen utenfor Lena Jernvare fredag.

Det skulle i hvert forestille at han mistet kontrollen. Varabrannsjefen skulle nemlig vise hva som kan skje hvis man ikke følger med når man lager mat på komfyren. I dette tilfelle handlet det om steking av smultringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opplegget var en del av den årlige Røykvarslerdagen, og det hele var et samarbeid mellom Østre Toten Brannvesen og Elsikkerhet Norge avdeling Raufoss. 

Komfyren er en brannfelle

– Røykvarslerdagen er 1. desember, det vil si kommende søndag. Dermed fant vi ut at det var bedre å markere dagen på en handledag med ekstra mye folk, forteller Bergheim til Totens Blad. 

– Hva er budskapet?

– Vi har delt det litt i to. Vi deler ut batterier, slik at folk skal huske å skifte batteri på røykvarsleren. Så demonstrerer vi det som skjer når det tar fyr på komfyren, og vi promoterer også komfyrvakt, som er et bra brannverntiltak. 

– Brannteppe bør inngå som en del av inventaret på kjøkkenet, sier Lars-Harald Bergheim. Her viser han hvorfor. (Foto: Ole Ludvig Rosenborg)

– Hva har du i kjelen din?

– Her er det matolje. Det står på flasken at den ikke bør varmes opp til mer enn 180 grader. Hvis du gjør det med matolje, så har det lett for å ta fyr. 

– Er det mange branner som starter på den måten?

– Ja, men ikke bare i forbindelse med oljebruk. Av alle brannutrykninger i 2018 var matlaging  årsaken til 45 prosent, svarer Bergheim. 

Flammene sto høyt til værs utenfor Lena Jernvare fredag. Heldigvis var det bare en demonstrasjon fra varabrannsjef Lars-Harald Bergheim. Han viste hva som skjer når det begynner å brenne på komfyren. (Foto: Ole Ludvig Rosenborg)

Vann er tabu

Matoljen i kjelen til varabrannsjefen er i ferd med å passere 180 grader. Sekunder senere kommer flammene til syne. 

– Hva skal man gjøre i slike tilfeller, Bergheim?

– Når du begynner å lage mat,  er det viktig at du legger fram et lokk som passer til kjelen, slik at du har det i beredskap. Lokket er nemlig det du skal bruke til å slukke med. På den måten kveler du varmen. I tillegg drar du selvsagt kjelen av plata, forteller Bergheim.

Men det er ikke alltid et lokk alene er nok til å temme  flammene. Det fikk vi erfare under seansen i Lena sentrum. Varabrannsjefen viste følgelig  riktig bruk av brannteppe.

– Brannteppe er absolutt fornuftig å ha på kjøkkenet, sier  Bergheim.  Han presiserer at vann ikke under noen omstendigheter skal brukes til å slukke komfyrbranner der matolje er involvert. 

Røykvarslerdagen 2019 er egentlig kommende søndag. Brannvesenet i Østre Toten valgte å markere dagen fredag. På laget var også Elsikkerhet Norge avdeling Raufoss, her representert ved Atle Grøndalen ( i midten). Til høyre står varabrannsjef Lars-Harald Bergheim. På motsatt side ser vi branningeniør Martin Nøttveit. (Foto: Ole Ludvig Rosenborg)

– Vann er helt tabu. Det som skjer når man har på vann i en brennende kjele, er at vannet, som er tyngre enn det som brenner,  veldig raskt blir varmet opp til dampfase. Dermed oppstår en eksplosjon. Det kan få katastrofale følger, slår Bergheim fast.