Flammene sto til værs da varabrannsjef Lars-Harald Bergheim mistet kontrollen utenfor Lena Jernvare fredag.
Det skulle i hvert forestille at han mistet kontrollen. Varabrannsjefen skulle nemlig vise hva som kan skje hvis man ikke følger med når man lager mat på komfyren. I dette tilfelle handlet det om steking av smultringer.
Opplegget var en del av den årlige Røykvarslerdagen, og det hele var et samarbeid mellom Østre Toten Brannvesen og Elsikkerhet Norge avdeling Raufoss.
Komfyren er en brannfelle
– Røykvarslerdagen er 1. desember, det vil si kommende søndag. Dermed fant vi ut at det var bedre å markere dagen på en handledag med ekstra mye folk, forteller Bergheim til Totens Blad.
– Hva er budskapet?
– Vi har delt det litt i to. Vi deler ut batterier, slik at folk skal huske å skifte batteri på røykvarsleren. Så demonstrerer vi det som skjer når det tar fyr på komfyren, og vi promoterer også komfyrvakt, som er et bra brannverntiltak.

– Hva har du i kjelen din?
– Her er det matolje. Det står på flasken at den ikke bør varmes opp til mer enn 180 grader. Hvis du gjør det med matolje, så har det lett for å ta fyr.
– Er det mange branner som starter på den måten?
– Ja, men ikke bare i forbindelse med oljebruk. Av alle brannutrykninger i 2018 var matlaging årsaken til 45 prosent, svarer Bergheim.

Vann er tabu
Matoljen i kjelen til varabrannsjefen er i ferd med å passere 180 grader. Sekunder senere kommer flammene til syne.
– Hva skal man gjøre i slike tilfeller, Bergheim?
– Når du begynner å lage mat, er det viktig at du legger fram et lokk som passer til kjelen, slik at du har det i beredskap. Lokket er nemlig det du skal bruke til å slukke med. På den måten kveler du varmen. I tillegg drar du selvsagt kjelen av plata, forteller Bergheim.
Men det er ikke alltid et lokk alene er nok til å temme flammene. Det fikk vi erfare under seansen i Lena sentrum. Varabrannsjefen viste følgelig riktig bruk av brannteppe.
– Brannteppe er absolutt fornuftig å ha på kjøkkenet, sier Bergheim. Han presiserer at vann ikke under noen omstendigheter skal brukes til å slukke komfyrbranner der matolje er involvert.

– Vann er helt tabu. Det som skjer når man har på vann i en brennende kjele, er at vannet, som er tyngre enn det som brenner, veldig raskt blir varmet opp til dampfase. Dermed oppstår en eksplosjon. Det kan få katastrofale følger, slår Bergheim fast.