Flere husstander i Solgløttvegen i Øverskreien har opplevd å få forurenset vann i drikkevannskildene sine. Nå er kommunen i gang med å etablere offentlig vann- og avløpsledninger i samme område.
Det finnes i dag rundt 2500 private avløpsanlegg i Østre Toten kommune. Mange av dem ble etablert på 70-tallet i forbindelse med Mjøsaksjonen. Nå er anleggene snart 50 år gamle.
– Anleggene er oppbrukt, og de utgjør en stor miljøtrussel med tanke på forurensning, sier Arild Udseth, ingeniør i Vann og avløp i Østre Toten kommune.
Han legger til at etaten nå er i gang med å etablere offentlige vann- og avløpsledninger i Solgløttvegen på Skreia. Nærmere bestemt fra krysset ved innkjøringen til Klovstadvegen og videre oppover. Første del av Solgløttvegen, fra Øverskreien (fylkesveg.73) og opp til Klovstadvegen, fikk offentlig vann og avløp i 2017.
Vanskelige grunnforhold
– Arbeidet som pågår nå, er en forlengelse av det første prosjektet. Det tilrettelegges for at omtrent 15 husstander får rent vann og en mulighet til å kvitte seg med sine private avløpsanlegg som trenger oppgradering. Det er noen husstander som har fått forurenset vann i sine drikkevannsbrønner. De private avløpsanleggene i området er utdatert og oppbrukt og oppfyller ikke dagens krav til renseeffekt, forklarer Udseth.
Han legger til at det er vanskelige grunnforhold i området.
– Det betyr at det vil være utfordrende å reetablere private avløpsanlegg med spredegrøfter som kan oppfylle dagens rensekrav, forteller han.
Traktor og Gravemaskindrift utfører jobben. Det forventes at anleggsarbeidet vil pågå fram til våren neste år, og at anlegget er ferdig i løpet av mars.
– Det tas forbehold om at tidsplanen vil holde, fordi det altså er utfordrende terreng i området. Det blir trolig blant annet noe sprengning av grøft, opplyser Udseth.
Maksgrense på 145.000 kroner
Kommunen bruker mellom fem og seks millioner kroner på prosjektet. Etter at anlegget er ferdig, vil det bli sendt ut pålegg om tilkobling. Makspris for tilkobling skal ikke overskride 145.000 kroner.
– Hvor mye hver enkelt må betale, kommer an på hvor langt de må grave fra hovedledningen og inn til eiendommene. Maks kostnad skal være 145.000 kroner, men man vil nok komme under den prisen, sier Udseth og tilføyer:
– Alternativet til offentlig vann og avløp er utbedring av private anlegg, men det ville være mye dyrene for den enkelte husstand.

– Hvordan har huseierne i Solgløttvegen tatt i mot budskapet om offentlig vann- og avløp, Udseth?
– De aller fleste synes det er positivt at vi nå etablerer offentlig vann og avløp, svarer han.
Totens Blad har vært i kontakt med en av huseierne i nabolaget. Vedkommende ønsker ikke å uttale seg i saken, men er glad for kommunens initiativ.
Kommunen kontrollerer mange
Mange huseierne bor i områder hvor det ikke er økonomisk forsvarlig å bygge ut offentlig vann og avløp. I disse områder vil det fortsatt være utbedring av private anlegg som gjelder. Udseth forteller at kommunen jobber fortløpende med kontroll og pålegg om utbedring av private anlegg.
– Det er en enorm jobb, og vi prøver å ta de verste områdene. Skal man ha et godt privat avløpsanlegg, er man avhengig av godt jordsmonn for å få infiltrert det vannet som kommer ut. I for eksempel Solgløtt-området er det mest berg og stein. Det er med andre ord veldig dårlige forhold for private avløpsanlegg, sier Udseth.