– Jeg tenkte jeg ville prøve da jeg så konkurransen, sier Ann Kathrin Bryn beskjedent. Nå har hun satt standarden for påkledningen i akevittlag landet rundt: akevittgenseren.
Selvsagt er hun ingen novise i strikking, men det skulle kanskje bare mangle når hun kan vise fram vinnerbidraget i Norske Akevitters Venners strikkekonkurranse: den offisielle akevittgenseren.
– Nei da, jeg begynte å strikke da jeg var seks år, og det blir litt strikking. Jeg jobber mye natt, og da er det fint å ha med strikketøyet, sier Ann Kathrin Bryn fra Eina.
Strikker potetblomster
Konkurransen ble avholdt i forbindelse med Norske Akevitters Venners 20-årsjubileum, og kravene til et vinnerbidrag var ganske spesifikke. Det skulle utarbeides en design til en ullgenser, til både kvinne og mann, med begrunnelse for valg av motiv, samt forklaring på hva mønsteret representerer.
– Disse stripene, sier Ann Kathrin og viser den langsgående strukturen i både bol og ermer, – representerer bordene i akevittfatet. Blåfargen representerer vannet som brukes i produksjonen, blomstene er potetblomster og denne borden ser du nok at er glass.
– Et enkelt valg
To måneder brukte Ann Kathrin på å skape mønsteret juryen falt for.
– Dette mønsteret fyller alle kravene vi har stilt, og i tillegg passer det både for erfarne strikkere og dem som ikke har strikket så mye før. De erfarne kan sette sitt eget preg på genseren – selv har jeg strikket en med hvite blomster fordi jeg liker mandelpotetakevitt best. De som ikke er så erfarne, har en grei oppskrift som de kan følge og få et fint resultat, sier jurylederen fra Norske Akevitters Venner, Nina Bøhnsdalen.
Hun har hatt med seg to jurymedlemmer, og Norges Husflidslag har vært representert i juryen. – Vi fikk inn et godt utvalg mønstre, men det var et enkelt valg, sier jurylederen.

Garn og akevitt
Ann Kathrin ble overrakt førstepremien i konkurransen – garn til en genser, i tillegg til garnfidus og seks akevittglass – under akevittfestivalen på Gjøvik nylig. Der oppdaget hun også at akevittvennene var overmodne for å få sin egen «bunad».
– Jeg solgte mange pakker med mønster og garn, forteller Ann Kathrin.
Ingrid Moen Sande var en av akevittvennene som straks skaffet seg strikkepakka.
– Vi kommer fra et akevittlag i Sunndalsøra, forklarer Ingrid. Sammen med John Ole Sande besøkte hun festivalen, og Ingrid fikk med seg strikketøy hjem.