ANNONSE

Brannmann oppdaget brannen

  • 19 april 2019
Brannmann oppdaget brannen

Innsatsleder Svend Åge Holte (til venstre) sier den tidlige varslingen var viktig. Brannkonstabel Bjørn Ivar Gjestrumbakken oppdaget selv brannen i Kolbu og bidro etterpå i slukkingsarbeidet. (Foto: Jon Olav Andersen).

Våken brannmann la merke til litt røyk.

Brannkonstabel Bjørn Ivar Gjestrumbakken var på veg hjem etter å ha vært på utrykning. Da han passerte Melbyfeltet i Kolbu, reagerte han på røyk fra et hus i feltet. Det reddet situasjonen.

– Her var brannen i ferd med å ta av da vi kom fram, sier innsatsleder Svend Åge Holte i Østre Toten brannvesen om hendelsen fredag morgen ved 08-tida. Den raske innsatsen gjorde at en tomannsbolig bare ble påført mindre skader.

– Jeg kom kjørende, og lurte på hvorfor det kom røyk fra huset inne på feltet. Først tenkte jeg at noen hadde fyrt opp i ovnen, men jeg måtte sjekke, forteller Gjestrumbakken. Da han fikk se at det brant utvendig på huset, kontaktet han umiddelbart kollega Holte, som fortsatt var på hjul med innsatslederbilen. Holte reiste da fram til brannstedet og tok overblikk over situasjonen og fikk kontakt med beboerne. Dermed kunne Gjestrumbakken snu og reise tilbake på brannstasjonen for å få på seg utstyret igjen. Kort tid etter kom han og resten av vaktlaget hans og startet slukkingen.

Brannen startet på verandaen, og fikk tak i markiser og annet utvendig på huset. Flammene var i ferd med å gå opp i taket da brannmannskapene fikk startet slukkearbeidet. Den raske innsatsen gjorde at det ikke ble synlige innvendige skader, men det var røyk i begge boenhetene. Hos naboen var det ingen hjemme, men eieren kom etter hvert hjem og kunne fastslå at skaden der begrenset seg til to markiser og litt røyklukt innendørs.

På taket måtte det fjernes en del takstein for å få fastslått at det ikke brant i takkonstruksjonen. Innsatsleder Holte forteller at de valgte å bruke drill og slukkespyd fra taket for å gjøre minst mulig skade. Røyken spredte seg under laget av takstein.
– Det var avgjørende at brannen ble oppdaget så tidlig, bemerker Holte.
For Gjestrumbakken var det spesielt å varsle en brann. Han har jobbet i brannvesenet i ti år.
– Dette var første gangen jeg selv har oppdaget en brann, forteller han til Totens Blad.

Politiet var også på stedet for å etterforske brannen.
– Dette ser ut til å ha gått bra, her har de vært heldige, sier politiførstebetjent Kjersti Elin Berge, som ledet politiets innsats på stedet.

Det hører med til historien at dagens første utrykning for Holte og Gjestrumbakken skyldtes en utløst alarm i en privatbolig på Kapp. Der var det imidlertid ingen brann.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no