ANNONSE

Vann utløste trolig eksplosjonen

  • 01 mars 2018
Vann utløste trolig eksplosjonen

Vann i kontakt med flytende aluminium var trolig årsaken til den tragiske hendelsen på Eina i fjor høst. (Arkivfoto: Marit Mathisen).

Har funnet sannsynlig årsak.

Innesluttet vann har kommet i kontakt med flytende aluminium. Så har høy temperatur gitt momentan overgang til damp, og dermed var eksplosjonen på Metallco Aluminum AS på Eina et faktum.

Torsdag ettermiddag er det offentliggjort en granskingsrapport som konkluderer med at dette er den mest sannsynlige årsaken til den tragiske hendelsen der to personer omkom.

Det var 17. november at smelteovn nummer to på Metallco eksploderte. I tillegg til de to som omkom, ble to andre ansatte skadet. Bedriften satte ned en granskingsgruppe, i samråd med Arbeidstilsynet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Dette er denne gruppen som nå har konkludert.

Granskningsgruppen har ikke funnet noen entydig årsak til hendelsen, men mener at kontakten mellom vann og flytende aluminum er den mest sannsynlige årsaken.

For å hindre at noe lignende skjer igjen, vil Metallco gjennomføre tiltak før produksjonen tas opp igjen. Risikofylt skrap skal fragmenteres og forvarmess, i tillegg til at de administrative styringssystemene oppgraderes.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no