ANNONSE

Storinnsats på Totenåsen

  • 15 juli 2018
Storinnsats på Totenåsen

For å få slukket skogbrannen må det legges ut halvannen kilometer med brannslanger. Her venter en del av mannskapene på flere slangeruller. (Foto: John Knut Bakken).

Må sette inn store ressurser for å stoppe skogbrann.

Søndag jobbes det intenst med store mannskapsstyrker på Totenåsen, da torsdagens skogbrann har blusset opp igjen. Det legges brannslanger hele vegen fra Vesle Bergsjøen for å få fram vann til brannområdet, og det er ingen enkel oppgave.

Hele styrken til Østre Toten brannvesen er utkalt. I tillegg er Fredsinnsatsgruppa i Sivilforsvaret (FIG) og flere hjelpekorps fra Røde Kors mobilisert. Ingen av de 22 brannhelikopterne som for øyeblikket er i drift kan settes inn, da de fortsatt er opptatt med andre, større skogbranner. For øyeblikket ivaretas annen brannberedskap i Østre Toten av mannskaper fra Gjøvik og Raufoss, og det har aldri i nyere tid vært en tilsvarende situasjon med en skogbrann i kommunen.

Torsdag kveld trodde brannvesenet de hadde kontroll, etter at lynet slo ned og antente et område mellom Kalvberga og Kvikstadsætra. Brannen i skogbunnen ble tilsynelatende slukket ved hjelp av brannklappere. Lørdag ettermiddag måtte imidlertid brannvesenet rykke ut på nytt, og det ble jobbet utover hele kvelden. Ved 08-tida søndag ble det fornyet innsats, og store mannskapsstyrker er kalt ut. Det anslås at det må føres fram vann over en strekning på halvannen kilometer fra Vesle Bergsjøen. Terrenget er vanskelig, og det mer koblet sammen brannslanger som er 25 meter lange. Sivilforsvaret har kommet med store mengder utstyr, og alt må bæres inn i området.
- Innsatsen er svært krevende, sier brannsjef Bård Henriksen til Totens Blad. Det brenner dypt nede i skogbunnen, og store mengder vann er det eneste som kan stoppe brannen. 

Litt før klokka 16 søndag kom det endelig vann fram til brannstedet, og slukkingen kunne starte.

Røde Kors bidrar med bæring av slanger og annet nødvendig utstyr, i tillegg til at de har med et spesialkjøretøy som kan ta seg fram i deler av terrenget. Korpsmedlemmene har en tøff oppgave, en enkelt slangerull veier 30 kilo. Selv om vannet er framme ved brannstedet, må det også til mange slanger for å dekke hele området.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no