ANNONSE

Rausteinshytta er totalskadet

  • 05 juli 2016
Rausteinshytta er totalskadet

Det brenner fortsatt i restene av Rausteinshytta på Totenåsen tirsdag morgen.

Fant brannstedet etter søk med helikopter.

Rausteinshytta på Totenåsen ble tirsdag morgen funnet totalskadet. Det er andre gang Rausteinshytta rammes av brann. Brannvesenet er fløyet inn med helikopter.

Klokka 04.15 kom det inn melding om at det var observert kraftig røykutvikling fra Totenåsen. Det var vanskelig å lokalisere stedet, men ved hjelp av politihelikopteret ble det fastslått at røyken kom fra Rausteinshytta. Den var helt nedbrent, viste det seg. Brannvesenet har ikke hatt mulighet til å gjøre noen aktiv innsats, men opplyser at det fortsatt brenner i restene av hytta i morgentimene. Det vil dermed komme røyk fra Totenåsens høyeste punkt en god stund framover, for det er ikke aktuelt med slukningsarbeid. Som kjent er det ikke mulig å kjøre til hytta ved Rausteinstjernet. I tilknytning til hytta er det et stort lager av ved, og det brenner også. Etter regnværet er det svært vått i terrenget, og det er ingen fare for spredning.

Røyken har vært synlig på lang avstand. Mannskapet på politihelikopteret så røyken helt fra Maura. Røykutviklingen ble først rapportert av noen som var på fisketur og oppdaget røyken over åskammen. Det var imidlertid vanskelig å se akkurat hvor den kom fra.

Selv om hytta lå svært avsides, innunder Torsæterkampen, har det vært innlagt strøm der. Mandag kveld var det kraftig tordenvær over denne delen av åsen, og det er meldt om lynnedslag i området ved 20-tida.

Det er orienteringslaget Toten-Troll som eier og driver Rausteinshytta. Totens Blad snakket med Jan Erik Nordrum, leder i hyttekomiteen, litt etter klokka 07 tirsdag morgen. Han og Arve Nygård fra komiteen var da på tur opp til hytta.
- Dette er en tragisk hendelse. De to-tre siste årene har hytta gjennomgått mye oppussing, og nå var den i svært god stand. Men vi har forsikringene i orden, så her skal det bli hytte igjen, det kan vi love allerede nå. Det spøker nok for neste vintersesong, det rekker vi neppe, sier han. I løpet av vinterhalvåret er det mellom 2.000 og 2.500 besøkende på turmålet Rausteinshytta.
- Hytta er stengt om sommeren, men med muligheter for å leie seg inn. Nå var det imidlertid ingen som hadde leid den, sier Nordrum.

Politiets operasjonsleder Geir Morten Bjerkvold opplyser til vår avis at det ikke er noe som tyder på at det har vært folk i hytta.

Også i 1976 ble Rausteinshytta rammet av brann. Da var brannårsaken at aske fra ovnen hadde blitt tatt ut og plassert slik at det begynte å brenne, etter at ei skoleklasse hadde benyttet hytta.
I 2009 brant hjemmefronthytta, som ligger rett i nærheten.

Det er også problemer med mobilnettet på deler av Totenåsen, da tordenværet har rammet mobilsenderen på Torsæterkampen. På Torsætra har man for øyeblikket verken fasttelefon eller mobilforbindelse.
Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no