ANNONSE

Høstutstillingsprisen til Espedal

  • 06 september 2018
Høstutstillingsprisen til Espedal

Her er det prisvinnende verket "Hotel Occidental". (Foto: Vegard Kleven).

Totning mottar prestisjetung pris.

Johannes Engelsen Espedal er årets vinner av Høstutstillingsprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond. Østretotningen imponerte juryen med verket "Hotel Occidental".

Høstutstillingsprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond er en pris som finansieres av salg av kunst i Norge gjennom Kunstavgiften, og som er juryert av kunstnernes egne utvalgte fagpersoner. Prisen er på 150.000 kroner. Årets jury består av Anders Kjellesvik, leder av Den Nasjonale Jury, Jorunn Steffensen, oppnevnt av Bildende Kunstneres Hjelpefond og Andreas Breivik, årets representant fra Kritikerlaget.

Verket er en romlig installasjon med objekter som knytter an til landskapsmaleri og skulptur. Sammen med tittelen "Hotel Occidental" fører verket tankene til tidligere kolonialisme og nåværende europeiske utfordringer. Dette er temaer som gjør seg gjeldende i årets høstutstilling generelt, og særskilt i Espedals verk, sier juryen. I juryens begrunnelse er det lagt vekt på verkets grundig bearbeidede, gjenvunne materialer og presisjonen i utførelsen. Verkets rytmiske komposisjon fremheves også av juryen, en komposisjon som leder tankene til symmetriske altertavler og antikk arkitektur. Fargene er varsomt gradert i sjøgrønne toner og tussmørke blå.

– Et sted ingen noensinne har sett, men som er fylt til randen av alle som har vært der. Det er ikke et bosted for mennesker, men en organisme med en lignende rik og lang fortid. Ingenting forsvinner fordi ingenting kan bestå, sier prisvinner Johannes Engelsen Espedal. Kappingen forklarer at hans utgangspunktet gjerne er materialer som er uttømt for verdi eller blitt hjemløse i tingenes verden:

– Gjerne noe som har vært i bruk og nærkontakt med mennesker eller dyr. Materialene har alltid en underliggende historie, noe som ligger der latent når jeg skal lage noe nytt. Her er jeg ikke minst opptatt av å fange inn det umiddelbare, i øyeblikkene der løse tråder samles og går inn i min helhet. Dermed antydes det at det faktisk har funnet sted en forskyvning, der noe gammelt er blitt værende og noe nytt har oppstått.

Høstutstillingen åpner lørdag.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no