ANNONSE

Gislefoss lover totningene regn

  • 10 juni 2018
Gislefoss lover totningene regn

Slik så det ut på Lena litt før klokka 16 søndag. Et voldsomt, men kortvarig regnskyll feide inn. (Foto: Jon Olav Andersen).

Nedbør på tur mot Toten.

10 millimeter regn til alle, men noen steder opp til 30 millimeter. Det er hva statsmeteorolog Kristian Gislefoss kan love totningene de neste timene. Det er likevel ikke nok til å avlyse skogbrannfaren.

Søndag ettermiddag har det vært voldsomme, lokale regnbyger på Toten, også med noe torden. På Meteorologisk institutt sitter Gislefoss på vakt og følger med. Fra søndag morgen til mandag morgen er han overbevist om at alle totninger får minst 10 millimeter nedbør.
– Det blir nok store lokale variasjoner, noen kan få helt opp i 30 millimeter, mener han. De voldsomme regnskurene som har kommet søndag ettermiddag går i løpet av natta over til jevnere regn.
– Når det kommer brå regnskyll, går ikke vannet ned i bakken på samme måte. Jeg vil tro at bøndene hos dere vil sette mer pris på den jevne nedbøren som kommer i løpet av kvelden og natta, sier Gislefoss. Men for all del, advarer meteorologen: Ikke fyr opp bål og griller. Dette er langt fra nok til å fjerne skogbrannfaren. Dessuten kan lynnedslag antenne skog og mark, selv om det regner samtidig.

– Noe redusert fare kan det bli enkelte steder, men vi trenger betydelig mer nedbør for å si at det er greit igjen, advarer han.

– Akkurat nå ser vi at det er god tordenaktivitet og en del byger nord for Oslo. Bygene kan dere regne med å ha en stund til i dag, sier Gislefoss når Totens Blad snakker med ham litt etter klokka 16 søndag.
– Noen steder har det vært kraftige vindkast i forbindelse med regnbyger lørdag og søndag?
– Ja, det er noe vi ser ved brå temperaturfall som følger bygene. Jeg kan se at det er målt opp i 14 sekundmeters vind hos dere, og da snakker vi om stiv kuling i kastene, forteller statsmeteorologen.

Kommende uke må totningene regne med litt lavere temperaturer, men den vil jevnt over ligge på rundt 20 grader. Noen byger kan det komme innimellom. Men altså: Ingen grilling eller kaffebål ennå.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no