ANNONSE

Får slippe dyr på åsen igjen

  • 20 juni 2017
Får slippe dyr på åsen igjen

Sauebøndene kan nå slippe sau på åsen igjen, dersom de vurderer det som best. (Foto: Jon Olav Andersen).

Mattilsynet godtar beiteslipp.

Mattilsynet tillater nå dyreslipp på utmarksbeite igjen. Dermed er det opp til saueeierne selv om de vil slippe på Totenåsen.

Mattilsynet vurderer at risiko for dårlig dyrevelferd for dyr som slippes på utmarksbeite i skadefellingsområdet er redusert de siste dagene. Det er meldt om få nye funn og skader sammenlignet med tidligere. Siste dokumenterte skade er i Gran kommune tirsdag.

– Slik jeg har forstått det, er det nå opp til hver enkelt å vurdere dyrevelferden hjemme kontra på utmarksbeite. Noen begynner å gå tom for alternativer og må slippe sauen, mens andre beholder dem hjemme. Vi kommer i hvert fall til å kjøre kontinuerlig tilsyn på åsen, og det blir nå utarbeidet vaktlister i de ulike beitelagene, sier Linda Suleng i Østre Toten bondelag til Totens Blad.

Store beitetap har ført til at Mattilsynet denne uka har hatt daglige møter med Fylkesmannen i Oslo og Akershus, Fylkesmannen i Oppland og Statens naturoppsyn (SNO). Mattilsynet og fylkesmennene har til nå vært enige om inntil videre å fraråde beiteslipp i de områdene hvor faren for ulveangrep er størst. Fellingstillatelsen gitt for området nordre Akershus og søndre Oppland er utvidet til mandag 26. juni, og gjelder for inntil to ulver.

– Vi har stor forståelse for at situasjonen, som drar ut i tid og med stor bruk av innmarksbeiter, er krevende for god dyrevelferd. Mattilsynet fraråder ikke lenger beiteslipp på generelt grunnlag. Det er viktig at dyreeier alltid bruker sin lokale kunnskap og kjennskap før de vurderer slipp av dyr i utmark. Økt tilsyn er viktig for raskt å oppdage og forebygge skader, uttaler Mattilsynet.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no