ANNONSE

Får bruke hund i ulvejakta

  • 12 juni 2017
Får bruke hund i ulvejakta

I helga ble det bekreftet at også Toten-sau er tatt av ulv. Plotthunder er nå på veg fra Sverige for å bidra i ulvejakta. (Arkivfoto).

Plotthunder er på veg fra Sverige for å bidra i ulvejakta. Også Toten-sau er tatt av ulven.

– Det er over 20 dyr som har blitt tatt av ulv på Toten, sier Linda Suleng i Østre Toten Bondelag.
Hun har tatt på seg ansvaret som mediekontakt for bøndene på Toten, og kan fortelle at det første funnet på Toten ble gjort ved 21-tida lørdag kveld. Det ble deretter gjort ytterligere søk i løpet av helga, som resulterte i funnet av flere ulvedrepte sau. Dyra ble funnet i Vestre Toten, i området der kommunegrensene til Østre Toten, Vestre Toten, Hurdal og Gran møtes.
– Alle disse dyra tilhører én bonde på Toten, sier Suleng.
De to siste ukene har ulven herjet vilt i Gran og i Hurdal. I helga ble det altså bekreftet at også Toten-sau er tatt av rovdyret.

Landbruksrådgiver Sverre Dysthe i Østre Toten kommune forteller at det stadig tikker inn oppdateringer om ulvens herjinger. Han opplyser at det nå er gitt grønt lys til å bruke hunder i ulvejakta.
– Plotthunder fra Sverige står nå i karantene for å komme inn i Norge. Når disse er ferdige i karantenen, er de klare til jakt. Det er Statens naturoppsyn som leder fellingsforsøket sammen med de lokale fellingslederne. Hundene er avhengig av ferske spor for at de kan settes inn i jakta, sier Dysthe.

Plotthund er en type støver som brukes til jakt på blant annet villsvin og bjørn, og brukes som løst på drev halsende hund. For å bruke hund i det pågående fellingsforsøket, må også grunneiere og beitebrukere gi sin tillatelse.
– Østre Toten kommune har utarbeidet et vedtak som tillater dispensasjon fra båndtvangsbestemmelsen i hundeloven, forteller Dysthe.
Mattilsynet har nekta slipp av flere beitedyr i fellingsområdet, og de aller fleste bøndene har dyra sine hjemme fremdeles. Det er ikke avklart om det er én enslig ulv eller flere ulver som herjer i Gran, Hurdal og på Toten.
– Det er tatt DNA-prøver av ulveekskrementer. Disse er sendt til analyse, og vil forhåpentligvis gi svar på om det er en eller flere ulver, sier landbruksrådgiveren.
Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no