ANNONSE

Et skikkelig løft for brannvesenet

  • 10 februar 2018
Et skikkelig løft for brannvesenet

Brannvesenets nye stigebil ble testet i forbindelse med opplæring på Lena lørdag. (Foto: Jon Olav Andersen).

Nå går brannmannskapene virkelig i høyden.

Østre Toten brannvesen kan om noen dager ta i bruk sine splitter nye stigebil, den eneste i sitt slag i Norden. Da kan innsatsen tas opptil 32 meter til værs, noe som gir etterlengtet sikkerhet og helt andre muligheter enn før.

Det har tatt noen år å få det til, men til uka blir den nye stigebilen en del av beredskapen i Østre Toten, når de siste formalitetene går i orden. Prislappen er godt over seks millioner kroner. Bilen er den eneste av denne typen som er levert i Norden, og er bygd i Frankrike. 

Foreløpig er ikke stigebilen formelt overlevert. Den skal registreres og leveres i begynnelsen av uka. Men lørdag var det nok mange som så en stige krype høyt til værs ved brannstasjonen på Lena. Det imponerende kjøretøyet var på besøk i forbindelse med opplæring.

Brannvesenet i Østre Toten ønsket seg en kompakt, ikke altfor stor bil, som er grei å komme fram med på smale bygdeveger og som kan plasseres forsvarlig inne på trange gårdsplasser. Stigebilen som stasjoneres på Lena er bare 8,5 meter lang, men kan til gjengjeld løfte og slukke i over 30 meters høyde. 
Brannsjef Bård Henriksen var selv med på opplæring lørdag, og han gleder seg til å ta bilen i bruk.
- Noen av oss kurses i helga, men etter hvert skal flere få opplæring, sier han.

Stigebilen har mange bruksområder. Den skal ikke bare benyttes ved store branner, men vil også innebære økt sikkerhet ved for eksempel slukking av pipebranner. I tillegg er det mulig å knekke stigen, slik at den kan kjøres fram og ned, dersom det skulle være behov for det. Det kan være aktuelt ved flere typer redningsoppdrag. Branner kan slukkes fra kurven, da det går rør som pumper slukkemiddel fram dit med god kapasitet. Betjeningen kan enten skje oppe fra kurven eller fra et panel på bilen.

Østre Toten har aldri tidligere hatt høyderedskap. Brannmannskapene har vært avhengig av å bruke vanlige stiger for å komme opp i høyden, noe som ikke er en tilfredsstillende løsning, og som ofte har vanskeliggjort innsatsen. I forbindelse med en del branner der det har vært behov for høyderedskap har det kommet assistanse fra Gjøvik brannvesen. Nyvinningen vil nå bidra til å styrke beredskapen i hele distriktet.

For to år siden sto et tilbygg på brannstasjonen på Lena ferdig. Vaskehallen ble tilpasset en framtidig stigebil, så garasjeplassen er i orden.

Krav om fortetting har gjort at nybygg i Østre Toten stadig blir høyere, og stigebilen vil bokstavelig bli et løft for beredskapen. Det kan for eksempel settes båre på den, dersom det skulle bli nødvendig.
De brannansatte som fikk opplæring lørdag var godt fornøyd med nyvinningen, men måtte innrømme at det var mye nytt å sette seg inn i. Og kanskje kom det en bitteliten kneskjelv på første tur opp, for 32 meter er høyt...

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no