ANNONSE

Brannvesenet måtte gå til brannen

  • 12 juli 2018
Brannvesenet måtte gå til brannen

Brannvesenet har fått kontroll over skogbrannen på Totenåsen.

Østre Toten brannvesen fikk krevende oppdrag.

Skogbrannen på Totenåsen er under kontroll, og brannvesenet har avsluttet sin innsats. Mannskapene rykket torsdag ettermiddag ut etter melding om røykutvikling i et område nord for Bergsjøen.

Lokalkjente opplyser til Totens Blad at det har vært brann mellom Kalvberga og Kvikstadsætra. Det har vært brann i skogbunnen etter lynnedslag, og det meste av brannen slukket av seg selv. Brannvesenet anslår at det er halvannet mål med skogbunn som har vært i brann.

Brannmannskapene kjørte så langt det gikk, men måtte til slutt ta seg fram til fots og bære med seg utstyr et par kilometer før de kom til brannområdet. Der ble det som fortsatt brant slukket med såkalte klappere, et gammeldags redskap som i alle år har blitt brukt ved brann i skogbunn. 16-17 brannmenn var i aksjon.
Ofte er det problemer med at slike branner går langt ned i skogbunnen når det først har tatt fyr, men i dette området er det berggrunn, så det har ikke skjedd her. Det var ikke mulig å få fram vann til brannområdet, og det ble undersøkt om et skogbrannhelikopter kunne bistå. Det fantes imidlertid ikke ledige helikoptre på grunn av alle skogbrannene torsdag.

Brannvesenet opplyser at det kommer til å ryke litt fra området den nærmeste tida, men at almenningen har satt ut vakter som skal følge med. 

Det strømmet inn med meldinger om røyk over Totenåsen torsdag ettermiddag, men det var svært vanskelig å finne det eksakte stedet der det brant. Da skogbrannflyet kom inn over området ble det enklere. Brannvesenet kjørte Kvikstadsætervegen inn så langt det gikk, før de måtte ta seg fram til fots. Østre Toten Røde kors hjelpekorps bisto brannvesenet med et spesialkjøretøy, men heller ikke dette kunne kjøre helt inn til stedet. 

Det er svært sjelden skogbranner i Østre Toten. Forrige gang det var en større utrykning til skogbrann, for noen år siden, var det ikke så langt unna dagens brannsted.
Etter den ekstreme tørken den siste tida var det nettopp en slik hendelse som var fryktet. Denne uka ble totalforbudet mot all bruk av åpen ild i Toten-kommunene gjeninnført, og Østre Toten brannvesen ber folk ha respekt for forbudet.

110-sentralen på Hamar hadde torsdag hendene fulle med å håndtere alle meldingene som kom inn i løpet av ettermiddagen og kvelden. NRK melder at det torsdag kveld er rapportert om over 100 skogbranner i Sør-Norge.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no