ANNONSE

Brann i bygning på Stenberg

  • 18 juni 2017
Brann i bygning på Stenberg

Brannmannskapene klarte å stanse brannen på museet på Stenberg før den fikk utviklet seg. (Foto: Jon Olav Andersen).

Stor utrykning til Åserudbygningen på Stenberg.

Søndag kveld rykket brannvesen fra tre kommuner ut til brann i en museumsbygning på Stenberg. Et utrolig hell reddet en av Totens eldste bygninger fra å bli totalskadet.

- Dette kunne fort ha gått riktig galt, vi har vært veldig heldige, sier driftsleder Anders Brusveen ved museet. Søndag var det storinnrykk på museumsområdet, på den tradisjonelle Stenbergdagen. Årets største og hyggeligste dag på museet kunne imidlertid ha fått et tragisk utfall.

Stenbergdagen ble avsluttet klokka 16. To timer senere var en ansatt innom Åserudbygningen på Øverjordet for å stenge av etter arrangementet. Der var det fyrt i peisen i forbindelse med demonstrasjon av gammeldags bakst. Han syntes imidlertid at det luktet vel mye røyk. Da han kikket opp i bygningens andreetasje, var det ingen tvil om noe var galt. Det kom røyk fra treverket bak peisen. Han fikk varslet ansatte og frivillige som fortsatt befant seg på museumsområdet.
De satte i gang med slukking med det de hadde til rådighet, blant annet flere melkespann med vann som var plassert ut med tanke på hestene som deltar på Stenbergdagen. Imens rykket brannmannskaper ut fra både Lena, Raufoss og Gjøvik.

- Denne bygningen har ikke brannalarm, så her kunne det fort ha utviklet seg, dersom røyken ikke hadde blitt oppdaget av den ansatte, sier Brusveen, som i en årrekke var brannsjef i Østre Toten før han ble driftsleder på Mjøsmuseet. Hadde brannen i den gamle tømmerbygningen fått utviklet seg uforstyrret en liten stund til, hadde bygningen trolig ikke vært mulig å redde.

- Her er det ingen tvil om at det er gjort en veldig god innsats av de som varslet brannen, sier Jørn Haugen, brannvesenets innsatsleder.
- Da vi fikk melding om brannen, fikk vi vite at de forsøkte å slukke selv, men ikke hadde kontroll, sier Haugen. Brannvesenet fra Lena var først på plass, og satte i gang slukking. Men det viste seg å bli en tidkrevende oppgave å få stanset brannen helt. Brannmannskapene måtte sage ut mange brente stokker, og det måtte også settes opp provisoriske støtter inne i bygningen på grunn av dette. Raufoss brann og redning ble igjen på stedet og har jobbet ut over kvelden for å sikre at brannen ikke blusser opp igjen.

Evald Fredholm, formidlingsansvarlig ved Mjøsmuseet, sier at Åserudbygningen er blant de eldste husene som er bevart på Toten. Bygningen sto opprinnelig på Åserud i Kolbu som våningshus, og ble flyttet til museet i 1972. Huset skal være fra rundt 1680.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no