ANNONSE

Billerud fikk kjempesum

  • 10 desember 2018
Billerud fikk kjempesum

I denne vakre kunstsalen på Billerud ble fattige stuet sammen. Her lå mange mennesker sovende etter tøffe arbeidsdager. Elin Tinholt og Grethe Steensen gleder seg over pengestøtten de har fått. (Foto: Jon Olav Andersen).

Teatersatsing høsten 2019.

400.000 kroner i støtte muliggjør en storsatsing på Peder Balke-senteret på Billerud. Neste høst blir det premiere på lytteteateret som har arbeidstittelen "Fattigfolk".

Elin Tinholt skal skrive forestillingen, og den handler om Billeruds fortid som fattiggård. Selv om det mangler litt på finansieringen, er støtten fra Sparebankstiftelsen det som gjør at teaterforestillingen blir en realitet. Publikum skal få vandre rundt i den gamle hovedbygningen mens fortidas stemmer blir hørt.
– Jeg tar utgangspunkt i historiene, og dikter videre på en handling, sier Tinholt. For det finnes protokoller bevart. På Billerud fikk fattigfolk, uten evne til å klare seg selv, tak over hodet og mat. Denne maten var absolutt ikke av beste kvalitet, viser klager som er funnet i arkivene. Til gjengjeld for husrommet, måtte fattiglemmene arbeide lange og tøffe dager med drifta på Billerud. Det gjaldt også barn. Noen mødre ble fratatt barna, slik at de kunne komme seg i jobb igjen. Kontrastene er store til i dag, der dette er et kunst- og kultursenter.

– Vil skylder de menneskene å fortelle historiene deres, mener Grethe Steensen, leder ved Peder Balke-senteret på Kapp. Hun er overveldet over at prosjektet fikk hele summen de søkte om.

Les mer i onsdagens papiravis.

Print
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no