ANNONSE

Velocipedløp til Vardal

  • 04 mars 2016
Velocipedløp til Vardal

Slik så en topp, moderne sykkel ut da løpet fra bygrensen til Vardal gikk. Bildet er hentet fra en brosjyre anno 1899, her åpenbart en velociped med ekstrautstyr for familieutflukter.

I 1899 vanket det premie til gamle menn som stilte til start på velociped og fullførte på god tid. Kanskje blir du overrasket når du hører hvor gammel eldstemann var...

Både god kondisjon og høy alder ble premiert under sykkelløpet fra Gjøviks bygrense til Vardal. Det skjedde i 1899.
Søndag 13. august 1899 holdt Gjøvik velocipedklub sitt årlige amtsrenn. Det var ”stor tilslutning fra kaprytternes side”.

Det er Norsk Idrætsblad som har referat fra sykkelløpet. Løpet var lagt fra bygrensen opp gjennom Vardal, fram og tilbake ble det 40 kilometer.
Centralforeningen hadde satt opp fem premier. I klasse I ble A. Flagstad fra arrangørklubben vinner, på tiden 1.13.57, med A. Skar fra Lillehammer på andreplass.

I klasse II var det Ole Olsen fra Gjøvik velocipedklub som vant, på tiden 1.18.44. På de neste plassene fulgte A.T. Lien, Hans Hansen, Arne Haugom, Hans Aschim, Axel Klevenberg, Arne Andersen, Sigv. Aaslund og Emil Aasdahl.
Ole Aschim fikk premien for beste kondisjon, med en puls på 124. Han tok også damenes pokal for sammenlagt beste tid og kondisjon.
Otto Kværum fikk ekstrapremie fordi han var beste rytter over 30 år.

Muligens vil noen av sykkelrytterne mellom Trondhjem og Oslo trekke litt på smilebåndet når de får høre hvor gammel eldste deltager var. Mekanisk arbeider P. Aamodt var nok som svært gammel å regne da han startet i amtsrennet. Han var hele 43 år gammel. Ikke nok med det, han veide 95 kilo. Likevel klarte han distansen på 1.31.21. Ikke rart han fikk en ekstrapremie.
22 startet i løpet, 21 fullførte. Ikke verst, for løpet var nok tungt: ”Naar man tager hensyn til at halvdelen av løbet er stigning, til dels stærk, og at det samtidig blæste noksaa generende modvind….saa er disse tider glimrende for de bedste vedkommende”.

Print
ANNONSE
Da Rausteinshytta skulle bygges

Da Rausteinshytta skulle bygges

I 1962 ble det jobbet intensivt for å få bygget ei sportshytte på Totenåsen, det vi i dag kjenner som Rausteinshytta.
Lensmannshistorier fra Toten

Lensmannshistorier fra Toten

Lensmannen har vært viktig på Toten gjennom generasjoner. Her er noen lensmannshistorier.
Rassiaen på Starum i 1945

Rassiaen på Starum i 1945

En stor rassia mot tyske internerte soldater på Starum vakte oppsikt i 1945.
Dagbok fra april/mai 1940

Dagbok fra april/mai 1940

John Listerud fra Lena skrev dagbok i de dramatiske aprildagene i 1940.
Velocipedløp til Vardal

Velocipedløp til Vardal

I 1899 vanket det premie til gamle menn som stilte til start på velociped og fullførte på god tid. Kanskje blir du overrasket når du hører hvor gammel eldstemann...
Hvor ble det av Bilitt?

Hvor ble det av Bilitt?

Hvor ble det egentlig av Bilitt? En gang et blomstrende tettsted med mange butikker, postkontor, jernbanestasjon og stor næringsvirksomhet. I 2010 fant du ikke såpass som et skilt som...
Hun fotograferte "alle"

Hun fotograferte "alle"

Mye av Gjøvik-historien er bevart på bilder takket være en driftig dame som litt tilfeldig havnet i yrket som fotograf.
Husker du Røken?

Husker du Røken?

Mange kjente Jac. Røken Ødegaard best som "Totenmarkens far", men han underholdt på mange scener. I NRKs arkiv kan du nå møte Lena-mannen i et populært...
Hverdagsliv på Gjøvik gård

Hverdagsliv på Gjøvik gård

Eggeproduksjon var viktig på Gjøvik gård. I Alf Mjøens tid (1869-1956) var hønene en svært viktig del av livsgrunnlaget.
Storhetstida i Kolbu

Storhetstida i Kolbu

Kolbu sentrum er ikke lenger hva det en gang var - et sted med et blomstrende nærings- og handelsliv. I dag er det lite som minner om storhetstida.
En hilsen fra 1897

En hilsen fra 1897

En julikveld i 1897 satt en soldat på Starum og skrev brev. Lite kunne han vite om at hans skrivetrang denne onsdagskvelden skulle vekke interesse over 100 år etterpå.
Dramatiske aprildager

Dramatiske aprildager

Selv etter 75 år dukker det fortsatt opp nye opplysninger om det skjedde i aprildagene i 1940. Tidligere lensmann Torleiv Tufte skrev ned en beretning om det som han opplevde på Toten,...
Kretsrennet i 1927

Kretsrennet i 1927

I 1927 var det kretsrenn i Lønnbergbakken på Raufoss. Der ble ingen ting overlatt til tilfeldighetene, programmet fra rennet inneholder alle detaljer du måtte ønske deg.
Blikkenslagerens tippegevinst

Blikkenslagerens tippegevinst

Det var ingen liten nyhet at en av byens borgere vant 52.000 kroner i tipping. Ikke nok med det, han hadde også vunnet 9.500 kroner før ferien, forteller avisa fra 1967.
Sporene fra 1902

Sporene fra 1902

Jernbanesporet er borte, men sporene etter jernbanen har vi rundt oss, hver eneste dag. Dagens Toten hadde sett helt annerledes ut, hadde ikke jernbanen kommet for 110 år siden.
RSS
123
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no