ANNONSE

Velocipedløp til Vardal

  • 04 mars 2016
Velocipedløp til Vardal

Slik så en topp, moderne sykkel ut da løpet fra bygrensen til Vardal gikk. Bildet er hentet fra en brosjyre anno 1899, her åpenbart en velociped med ekstrautstyr for familieutflukter.

I 1899 vanket det premie til gamle menn som stilte til start på velociped og fullførte på god tid. Kanskje blir du overrasket når du hører hvor gammel eldstemann var...

Både god kondisjon og høy alder ble premiert under sykkelløpet fra Gjøviks bygrense til Vardal. Det skjedde i 1899.
Søndag 13. august 1899 holdt Gjøvik velocipedklub sitt årlige amtsrenn. Det var ”stor tilslutning fra kaprytternes side”.

Det er Norsk Idrætsblad som har referat fra sykkelløpet. Løpet var lagt fra bygrensen opp gjennom Vardal, fram og tilbake ble det 40 kilometer.
Centralforeningen hadde satt opp fem premier. I klasse I ble A. Flagstad fra arrangørklubben vinner, på tiden 1.13.57, med A. Skar fra Lillehammer på andreplass.

I klasse II var det Ole Olsen fra Gjøvik velocipedklub som vant, på tiden 1.18.44. På de neste plassene fulgte A.T. Lien, Hans Hansen, Arne Haugom, Hans Aschim, Axel Klevenberg, Arne Andersen, Sigv. Aaslund og Emil Aasdahl.
Ole Aschim fikk premien for beste kondisjon, med en puls på 124. Han tok også damenes pokal for sammenlagt beste tid og kondisjon.
Otto Kværum fikk ekstrapremie fordi han var beste rytter over 30 år.

Muligens vil noen av sykkelrytterne mellom Trondhjem og Oslo trekke litt på smilebåndet når de får høre hvor gammel eldste deltager var. Mekanisk arbeider P. Aamodt var nok som svært gammel å regne da han startet i amtsrennet. Han var hele 43 år gammel. Ikke nok med det, han veide 95 kilo. Likevel klarte han distansen på 1.31.21. Ikke rart han fikk en ekstrapremie.
22 startet i løpet, 21 fullførte. Ikke verst, for løpet var nok tungt: ”Naar man tager hensyn til at halvdelen av løbet er stigning, til dels stærk, og at det samtidig blæste noksaa generende modvind….saa er disse tider glimrende for de bedste vedkommende”.

Print
ANNONSE
Dramatiske aprildager

Dramatiske aprildager

Selv etter 75 år dukker det fortsatt opp nye opplysninger om det skjedde i aprildagene i 1940. Tidligere lensmann Torleiv Tufte skrev ned en beretning om det som han opplevde på Toten,...
Kretsrennet i 1927

Kretsrennet i 1927

I 1927 var det kretsrenn i Lønnbergbakken på Raufoss. Der ble ingen ting overlatt til tilfeldighetene, programmet fra rennet inneholder alle detaljer du måtte ønske deg.
Blikkenslagerens tippegevinst

Blikkenslagerens tippegevinst

Det var ingen liten nyhet at en av byens borgere vant 52.000 kroner i tipping. Ikke nok med det, han hadde også vunnet 9.500 kroner før ferien, forteller avisa fra 1967.
Sporene fra 1902

Sporene fra 1902

Jernbanesporet er borte, men sporene etter jernbanen har vi rundt oss, hver eneste dag. Dagens Toten hadde sett helt annerledes ut, hadde ikke jernbanen kommet for 110 år siden.
Arven etter lensmann Gihle

Arven etter lensmann Gihle

Even Gihle var gardbruker på Dyhren (Dyrin) og lensmann i Østre Toten. Hans store lidenskap var å samle lokalhistoriske gjenstander. Denne artikkelen er fra 2012.
Kvisgårdshjørnet fra gammelt

Kvisgårdshjørnet fra gammelt

Gjøvik by er i stadig endring. Det fikk alle en påminnelse om etter den tragiske brannen på Kvisgårdshjørnet. I desember 2014 publiserte Gjøviks Blad en...
Tradisjon siden 1897

Tradisjon siden 1897

O. Kubberud ble etablert i 1897. Lensbygda-firmaet hadde bare hatt to eiere siden den gangen, da lokalavisa kom på besøk.
Historien om Fjellhallen

Historien om Fjellhallen

6. mai 2013 var det 20 år siden Gjøvik Olympiske Anlegg (GOA), eller Fjellhallen som den er mest kjent som, ble offisielt åpnet med kongelige gjester og andre tilstede. Daglig...
Fengslet for skosalg

Fengslet for skosalg

En av Gjøviks kjøpmenn måtte gå i fengsel etter å ha solgt sko til overpris. Han hadde blant annet omsatt beksømsko for 250 kroner.
Eneboeren i skogen

Eneboeren i skogen

Det er mange historier om «Ture» Sølver, men selv lette han kanskje bare etter stillhet.
Stien som ikke gror igjen

Stien som ikke gror igjen

Hvis du ville komme deg noe sted her i verden, var dette begynnelsen. Kongevegen var litt bratt i nakken, for den var den aller viktigste vegen mellom Kristiania og Trondheim.
Da brødet kom tilbake

Da brødet kom tilbake

I dag tar vi godt brød som en selvfølge. I juli 1945 var det en stor nyhet da vanlig brød igjen var tilgjengelig.
En brutal kolbuing

En brutal kolbuing

Ole Pedersen Hanevold var en brutal mann, forteller historien.
Bot for trav i Storgata

Bot for trav i Storgata

Visste du at folk er blitt bøtlagt for å ha kjørt i trav gjennom Storgata i Gjøvik uten bjelle?
76-årig småbarnsfar

76-årig småbarnsfar

Anders var 76 år gammel da han kom til presten for å fortelle at han var blitt far igjen. Moren var 30. Presten var skeptisk.
RSS
123
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no