ANNONSE

Dagens nyheter 4. januar 1938

  • 08 september 2016
Dagens nyheter 4. januar 1938


Nyhetsbildet så kanskje litt annerledes ut i tidligere tider?

Vi har tatt for oss en utgave av avisa Vestopland fra 4. januar 1938. Her preget utenriksnyhetene forsiden, men det finnes også lokale nyheter. For eksempel om en ulykke på Skreia og en brann i Vardal.

Storpolitikk opptar avisforsiden. Her kan vi lese om henrettelser i Sovjet-Samveldet og president Roosevelts budskap til kongressen.
Men så var det lokalnyhetene. På Skreia skjedde det en "merkelig ulykke med trist resultat", skriver avisa: Det er ikke ofte at en melkeflaske kan forårsake ulykker, men den merkelige episoden som inntraff på Skreia nyttårsaften viser at når uhellet er ute kan allting skje. En kone skulde varme op en vanlig patentflaske med melk til sin lille sønnesønn da flasken plutselig eksploderte med et kraftig smell. Den lille gutten gikk glassbiter slynget i ansiktet, og da det er fare for at han kan miste synet, blev han sendt til Rikshospitalet. Konen blev oppskåret av glassbiter i hodet og på hendene, og ble bragt til sykehuset i Gjøvik.

På henvendelse til Rikshospitalets øienavdeling igår blev det oplyst at gutten som kom tilskade har fått det ene øie sterkt skåret op av glass. Om synet på det sårede øie står til å redde, kunne lægen ennu ikke si.

Et barn var også offeret i en hendelse i Vardal på samme tidspunkt i 1938: Forleden kveld inntraff det et farlig brandtilløp på Lundstein skole i Vardal. Gnister fra ovnen var kommet bort i vedkassen i lærerens soveværelse, og hadde antendt gulvet. Da læreren kom inn i rummet hvor hans lille to års sønn lå og sov, fant han dette helt fylt av røk. Den lille hadde trukket dynen over hodet, og det er nok dette som har reddet ham fra å bli kvalt, men han var endel medtatt. Da han ble båret ut i frisk luft kom han snart til hektene igjen. Ilden fikk man slokket ved å slå vann på gulvet.

Litt kjendisstoff var det også plass til i avisa: Kapp har i helgen hatt et celebert besøk, idet forfatterinnen Sigrid Undset har vært på visitt hos noen kjente på stedet. Noe mer fikk ikke leserne vite, men åpenbart var lokalavisa godt orientert da også.

"Den gamle Mjøsisen kommer aldri igjen" lød en overskrift: Det er mye snakk om Mjøsisen om dagen. Isdekket har nordfra lagt sig lengere og lengere sydover og er nu kommet forbi Moelv. På Nes har man ventet at sundet vilde fryse til for etpar uker siden, men det er utrolig hvor lenge det drar ut, til tross for den jevne kulde i mellemjulen.
Skipper Nordhagen, som tidligere var på "Gjøviken" og nu fører brukseierforeninges båt "Dølen" sier at det neppe vil bli noen isvinter på Mjøsa. Ved Minnesund går det stri strøm fra Mjøsa nedover Vorma og det kalde vatnet blir efterhvert ført ut i elveløpet. Sneen kom såpass tidlig at den ingen betydning får for islegningen. Et tynt dekke kan det nok bli sålangt syd som til Kapp, men da blir det stopp. Strømmen rensker Storfjorden og den sydligere del.

– Nei, sier Nordhagen, noen Mjøsis slik som i gamle dager vil det nok aldri bli mere. Efter at Mjøsreguleringen kom er det ingen mulighet for det lenger. Før i tiden lå det is optil 70-80 centimeters tykkelse, men nu kan det høist bli et islag på noen tommer nedover mot Kapp og Storfjorden. Reguleringen har endret så mangt i Mjøsa siden den kom.

Vi må også ta med litt fra en annonse, når vi først skildrer dagliglivet. Alle som var interessert i å kjøpe seg griser, hadde muligheten:

Griseauksjon.
Onsdag 5. januar avholdes auksjon for G. Forseth over 2-3 mndr. gamle gudbrandsdalsgriser således:
Gjøvik i Skavdalens gård kl.11.
Lena, Grand hotell kl. 1.30
Kolbu kl. 3
Raufoss kl. 4


Det var Eids auksjonsforretning i Gjøvik som sto for auksjonen.


Print
ANNONSE
Dramatiske aprildager

Dramatiske aprildager

Selv etter 75 år dukker det fortsatt opp nye opplysninger om det skjedde i aprildagene i 1940. Tidligere lensmann Torleiv Tufte skrev ned en beretning om det som han opplevde på Toten,...
Kretsrennet i 1927

Kretsrennet i 1927

I 1927 var det kretsrenn i Lønnbergbakken på Raufoss. Der ble ingen ting overlatt til tilfeldighetene, programmet fra rennet inneholder alle detaljer du måtte ønske deg.
Blikkenslagerens tippegevinst

Blikkenslagerens tippegevinst

Det var ingen liten nyhet at en av byens borgere vant 52.000 kroner i tipping. Ikke nok med det, han hadde også vunnet 9.500 kroner før ferien, forteller avisa fra 1967.
Sporene fra 1902

Sporene fra 1902

Jernbanesporet er borte, men sporene etter jernbanen har vi rundt oss, hver eneste dag. Dagens Toten hadde sett helt annerledes ut, hadde ikke jernbanen kommet for 110 år siden.
Arven etter lensmann Gihle

Arven etter lensmann Gihle

Even Gihle var gardbruker på Dyhren (Dyrin) og lensmann i Østre Toten. Hans store lidenskap var å samle lokalhistoriske gjenstander. Denne artikkelen er fra 2012.
Kvisgårdshjørnet fra gammelt

Kvisgårdshjørnet fra gammelt

Gjøvik by er i stadig endring. Det fikk alle en påminnelse om etter den tragiske brannen på Kvisgårdshjørnet. I desember 2014 publiserte Gjøviks Blad en...
Tradisjon siden 1897

Tradisjon siden 1897

O. Kubberud ble etablert i 1897. Lensbygda-firmaet hadde bare hatt to eiere siden den gangen, da lokalavisa kom på besøk.
Historien om Fjellhallen

Historien om Fjellhallen

6. mai 2013 var det 20 år siden Gjøvik Olympiske Anlegg (GOA), eller Fjellhallen som den er mest kjent som, ble offisielt åpnet med kongelige gjester og andre tilstede. Daglig...
Fengslet for skosalg

Fengslet for skosalg

En av Gjøviks kjøpmenn måtte gå i fengsel etter å ha solgt sko til overpris. Han hadde blant annet omsatt beksømsko for 250 kroner.
Eneboeren i skogen

Eneboeren i skogen

Det er mange historier om «Ture» Sølver, men selv lette han kanskje bare etter stillhet.
Stien som ikke gror igjen

Stien som ikke gror igjen

Hvis du ville komme deg noe sted her i verden, var dette begynnelsen. Kongevegen var litt bratt i nakken, for den var den aller viktigste vegen mellom Kristiania og Trondheim.
Da brødet kom tilbake

Da brødet kom tilbake

I dag tar vi godt brød som en selvfølge. I juli 1945 var det en stor nyhet da vanlig brød igjen var tilgjengelig.
En brutal kolbuing

En brutal kolbuing

Ole Pedersen Hanevold var en brutal mann, forteller historien.
Bot for trav i Storgata

Bot for trav i Storgata

Visste du at folk er blitt bøtlagt for å ha kjørt i trav gjennom Storgata i Gjøvik uten bjelle?
76-årig småbarnsfar

76-årig småbarnsfar

Anders var 76 år gammel da han kom til presten for å fortelle at han var blitt far igjen. Moren var 30. Presten var skeptisk.
RSS
123
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no