ANNONSE

Hun fotograferte "alle"

  • 29 januar 2016
Hun fotograferte "alle"

En ung Nelly Westby (Knutsen) like etter at hun hadde kommet til Gjøvik. Bildet er sannsynligvis tatt i Jernbaneparken. (Foto: Mjøsmuseet).

Mye av Gjøvik-historien er bevart på bilder takket være en driftig dame som litt tilfeldig havnet i yrket som fotograf.

Av Odd Martin Hesjadalen
Nelly Westby Knutsen (1894-1984) var den siste av flere kvinner som drev som fotograf i Gjøvik. Hun overtok ateliéet etter legendariske Hilda Julin i 1923 og var i faget i 50 år før hun ga seg i 1973.

Barnebarnet Siri Gunn Simonsen minnes en dyktig faglig, men kravstor fotograf og butikksjef.
Mange med noen år på baken husker nok Nelly Westby Knutsen som skole- og konfirmantfotograf, eller som bryllupsfotograf. Hun var ivrig til stede på skoleavslutninger og konfirmasjonener og tok klasse- og gruppebilder. «Alle» som giftet seg måtte innom Westby Knutsens fotobutikk i Storgata 10 for å bli foreviget i bryllupsstasen. For henne var det selvfølgelig en jevn og god inntekt på toppen av alle de andre oppgavene hun og de ansatte hadde. På det meste var det over 20 ansatte i butikken, med ulike faste gjøremål.
Hun var en tøff sjef som ikke godtok at ansatte var syke. Sønnen Finn måtte ofte kjøre hjem til ansatte og hente dem tilbake på jobb, sier barnebarnet Siri Gunn Simonsen.

Mange husker nok 17. maibildene som, kort tid etter barnetoget var over, ble raskt fremkalt og kopiert og satt ut på store papplater i utstillingsvinduene. Da kunne folk komme innom og bestille bilder, som ble laget og levert få dager senere.

17. mai var en travel dag for Nelly og ansatte. Da var det full jobb med å ta bilder og få dem klare for utstilling. Svart-hvitt bildene ble nummerert, så folk kunne bestille etter nummer. Ellers jobbet de mye, og som regel sju dager i uka. Søndag var det å gjøre i stand amatørfilmer som var kommet inn. – Vi barnebarna var ofte med. Det var arbeid med klipping, utregning av priser og legging i konvolutter og alfabetisk organisering i kasser, slik at bildene var klare for henting mandag, forteller hun, og fortsetter:
– De travleste periodene var foruten 17. mai, jula, påsken og sommerferiene. Derfor hadde hun og Reidar aldri ferie sommerstid. Den fordelte de mellom april og november. De var faktisk blant de første som reiste på sydenferier. Jeg fikk være med på flere turer til «eksotiske» steder. De reiste blant annet til Mallorca, Marocco, Capri og Napoli, minnes Siri.

Siri er datter av Nelly og Finn Knutsens datter Bjørg, som var gift med fotograf Gunnar Simonsen. De fleste etterkommere i faget i Gjøvik hadde gått i lære hos Nelly.
At mormor ble fotograf var en ren tilfeldighet. Hun vokste opp i Oslo, eller Christiania, som det het dengang. Da Nelly skulle konfirmeres omkring 1910, ble hun tatt med til fotograf Johan B. Carlsen på Stortorget for å fotograferes. Moren Emma benyttet anledningen til å spørre om det var jobb for Nelly i butikken, og det var det. Dermed var hennes skjebne beseglet. Her gikk hun i lære i tre år, og hadde siden jobber hos andre fotografer i byen, forteller Siri.

At hun endte opp på Gjøvik, skjedde på bakgrunn av en annonse i Aftenposten der Hilda Julin ønsket å selge sitt ateliér. Sammen med faren reiste hun til Gjøvik. Dette var i 1923, og Gjøvik var en stille og fredelig landsens by som Nelly falt for med en gang. Hilda Julin forlangte 2.000 kroner for sin forretning, og med farens hjelp ble Nelly den nye eieren av det veldrevne fotoateliéet. Hun satte strakt i gang, og ble raskt en anerkjent portrett-, eksetriør- og interiørfotograf, forteller Siri.

Fram til 1933 hadde hun tilhold i Baggethungården i Storgata. Da flyttet hun og ektemannen Reidar inn i Storgata 10, der de gjennom årene utvidet lokalene til å omfatte to etasjer. Nå var også sønnen Finn aktivt med i ledelsen av fotobutikken.
Her holdt de til fram til 1973, da Andresengården skulle rives og nytt bygges. En kort tid var de så i Storgata 25. Planen var å flytte tilbake og inn i nybygget da det sto ferdig, men slik ble det ikke. Nå var Nelly blitt 79 år og klar for å trekke seg tilbake. Sønnen Finn valgte å etablere seg på Dokka. Butikken ble overtatt av Tor Vidar Olsen, som drev videre under navnet Foto-Olsen.

– Mormor følte hele livet at hun var kommet på rett hylle. Hun trivdes som fotograf og var en driftig forretningskvinne og en dyktig fotograf. På fritida var hun ivrig i misjonsarbeid. Ellers elsket hun å bade, forteller barnebarnet. Hver dag om sommeren var det å dra ut til Hekshusstranda på Kapp så snart butikkdøra var stengt. Her koste de seg med å bade og nyte medbrakt kaffe og kaker. Middagen hadde de inntatt på jobb. Den ble hentet i tre-liters spann på Melkebaren.

Nelly var også glad i sport og var med på å starte Gjøvik og Brusveen skytterlag på 1920-tallet. Hun gikk på ski og var en ivrig svømmer helt opp i 80-årsalderen. – Men det er nok som fotograf hun vil bli husket best, mener barnebarnet Siri Gunn Simonsen.

Artikkelen ble første gang publisert i Gjøviks Blad i januar 2013.

Print
ANNONSE
Harde dager for tårnmann og prest

Harde dager for tårnmann og prest

Arbeidsdagene på brenneriet kunne være tøffe. Da hjalp det når "Kari" kom fram.
Brændevinsdjevelens tempel

Brændevinsdjevelens tempel

Da brennevinsdjevelen herjet på Starum
Mjøsis til glede og besvær

Mjøsis til glede og besvær

Blir det is på hele Mjøsa denne vinteren? Spørsmålet er alltid aktuelt, og i tidligere tider betydde det mye om isen la seg.
Dagens nyheter 4. januar 1938

Dagens nyheter 4. januar 1938

Nyhetsbildet så kanskje litt annerledes ut i tidligere tider?
Da Rausteinshytta skulle bygges

Da Rausteinshytta skulle bygges

I 1962 ble det jobbet intensivt for å få bygget ei sportshytte på Totenåsen, det vi i dag kjenner som Rausteinshytta.
Lensmannshistorier fra Toten

Lensmannshistorier fra Toten

Lensmannen har vært viktig på Toten gjennom generasjoner. Her er noen lensmannshistorier.
Rassiaen på Starum i 1945

Rassiaen på Starum i 1945

En stor rassia mot tyske internerte soldater på Starum vakte oppsikt i 1945.
Dagboka fra april/mai 1940

Dagboka fra april/mai 1940

John Listerud fra Lena skrev dagbok i de dramatiske aprildagene i 1940.
Velocipedløp til Vardal

Velocipedløp til Vardal

I 1899 vanket det premie til gamle menn som stilte til start på velociped og fullførte på god tid. Kanskje blir du overrasket når du hører hvor gammel eldstemann...
Hvor ble det av Bilitt?

Hvor ble det av Bilitt?

Hvor ble det egentlig av Bilitt? En gang et blomstrende tettsted med mange butikker, postkontor, jernbanestasjon og stor næringsvirksomhet. I 2010 fant du ikke såpass som et skilt som...
Hun fotograferte "alle"

Hun fotograferte "alle"

Mye av Gjøvik-historien er bevart på bilder takket være en driftig dame som litt tilfeldig havnet i yrket som fotograf.
Husker du Røken?

Husker du Røken?

Mange kjente Jac. Røken Ødegaard best som "Totenmarkens far", men han underholdt på mange scener. I NRKs arkiv kan du nå møte Lena-mannen i et populært...
Hverdagsliv på Gjøvik gård

Hverdagsliv på Gjøvik gård

Eggeproduksjon var viktig på Gjøvik gård. I Alf Mjøens tid (1869-1956) var hønene en svært viktig del av livsgrunnlaget.
Storhetstida i Kolbu

Storhetstida i Kolbu

Kolbu sentrum er ikke lenger hva det en gang var - et sted med et blomstrende nærings- og handelsliv. I dag er det lite som minner om storhetstida.
En hilsen fra 1897

En hilsen fra 1897

En julikveld i 1897 satt en soldat på Starum og skrev brev. Lite kunne han vite om at hans skrivetrang denne onsdagskvelden skulle vekke interesse over 100 år etterpå.
RSS
123
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no