ANNONSE

Dagens nyheter 4. januar 1938

  • 08 september 2016
Dagens nyheter 4. januar 1938


Nyhetsbildet så kanskje litt annerledes ut i tidligere tider?

Vi har tatt for oss en utgave av avisa Vestopland fra 4. januar 1938. Her preget utenriksnyhetene forsiden, men det finnes også lokale nyheter. For eksempel om en ulykke på Skreia og en brann i Vardal.

Storpolitikk opptar avisforsiden. Her kan vi lese om henrettelser i Sovjet-Samveldet og president Roosevelts budskap til kongressen.
Men så var det lokalnyhetene. På Skreia skjedde det en "merkelig ulykke med trist resultat", skriver avisa: Det er ikke ofte at en melkeflaske kan forårsake ulykker, men den merkelige episoden som inntraff på Skreia nyttårsaften viser at når uhellet er ute kan allting skje. En kone skulde varme op en vanlig patentflaske med melk til sin lille sønnesønn da flasken plutselig eksploderte med et kraftig smell. Den lille gutten gikk glassbiter slynget i ansiktet, og da det er fare for at han kan miste synet, blev han sendt til Rikshospitalet. Konen blev oppskåret av glassbiter i hodet og på hendene, og ble bragt til sykehuset i Gjøvik.

På henvendelse til Rikshospitalets øienavdeling igår blev det oplyst at gutten som kom tilskade har fått det ene øie sterkt skåret op av glass. Om synet på det sårede øie står til å redde, kunne lægen ennu ikke si.

Et barn var også offeret i en hendelse i Vardal på samme tidspunkt i 1938: Forleden kveld inntraff det et farlig brandtilløp på Lundstein skole i Vardal. Gnister fra ovnen var kommet bort i vedkassen i lærerens soveværelse, og hadde antendt gulvet. Da læreren kom inn i rummet hvor hans lille to års sønn lå og sov, fant han dette helt fylt av røk. Den lille hadde trukket dynen over hodet, og det er nok dette som har reddet ham fra å bli kvalt, men han var endel medtatt. Da han ble båret ut i frisk luft kom han snart til hektene igjen. Ilden fikk man slokket ved å slå vann på gulvet.

Litt kjendisstoff var det også plass til i avisa: Kapp har i helgen hatt et celebert besøk, idet forfatterinnen Sigrid Undset har vært på visitt hos noen kjente på stedet. Noe mer fikk ikke leserne vite, men åpenbart var lokalavisa godt orientert da også.

"Den gamle Mjøsisen kommer aldri igjen" lød en overskrift: Det er mye snakk om Mjøsisen om dagen. Isdekket har nordfra lagt sig lengere og lengere sydover og er nu kommet forbi Moelv. På Nes har man ventet at sundet vilde fryse til for etpar uker siden, men det er utrolig hvor lenge det drar ut, til tross for den jevne kulde i mellemjulen.
Skipper Nordhagen, som tidligere var på "Gjøviken" og nu fører brukseierforeninges båt "Dølen" sier at det neppe vil bli noen isvinter på Mjøsa. Ved Minnesund går det stri strøm fra Mjøsa nedover Vorma og det kalde vatnet blir efterhvert ført ut i elveløpet. Sneen kom såpass tidlig at den ingen betydning får for islegningen. Et tynt dekke kan det nok bli sålangt syd som til Kapp, men da blir det stopp. Strømmen rensker Storfjorden og den sydligere del.

– Nei, sier Nordhagen, noen Mjøsis slik som i gamle dager vil det nok aldri bli mere. Efter at Mjøsreguleringen kom er det ingen mulighet for det lenger. Før i tiden lå det is optil 70-80 centimeters tykkelse, men nu kan det høist bli et islag på noen tommer nedover mot Kapp og Storfjorden. Reguleringen har endret så mangt i Mjøsa siden den kom.

Vi må også ta med litt fra en annonse, når vi først skildrer dagliglivet. Alle som var interessert i å kjøpe seg griser, hadde muligheten:

Griseauksjon.
Onsdag 5. januar avholdes auksjon for G. Forseth over 2-3 mndr. gamle gudbrandsdalsgriser således:
Gjøvik i Skavdalens gård kl.11.
Lena, Grand hotell kl. 1.30
Kolbu kl. 3
Raufoss kl. 4


Det var Eids auksjonsforretning i Gjøvik som sto for auksjonen.


Print
ANNONSE
Harde dager for tårnmann og prest

Harde dager for tårnmann og prest

Arbeidsdagene på brenneriet kunne være tøffe. Da hjalp det når "Kari" kom fram.
Brændevinsdjevelens tempel

Brændevinsdjevelens tempel

Da brennevinsdjevelen herjet på Starum
Mjøsis til glede og besvær

Mjøsis til glede og besvær

Blir det is på hele Mjøsa denne vinteren? Spørsmålet er alltid aktuelt, og i tidligere tider betydde det mye om isen la seg.
Dagens nyheter 4. januar 1938

Dagens nyheter 4. januar 1938

Nyhetsbildet så kanskje litt annerledes ut i tidligere tider?
Da Rausteinshytta skulle bygges

Da Rausteinshytta skulle bygges

I 1962 ble det jobbet intensivt for å få bygget ei sportshytte på Totenåsen, det vi i dag kjenner som Rausteinshytta.
Lensmannshistorier fra Toten

Lensmannshistorier fra Toten

Lensmannen har vært viktig på Toten gjennom generasjoner. Her er noen lensmannshistorier.
Rassiaen på Starum i 1945

Rassiaen på Starum i 1945

En stor rassia mot tyske internerte soldater på Starum vakte oppsikt i 1945.
Dagboka fra april/mai 1940

Dagboka fra april/mai 1940

John Listerud fra Lena skrev dagbok i de dramatiske aprildagene i 1940.
Velocipedløp til Vardal

Velocipedløp til Vardal

I 1899 vanket det premie til gamle menn som stilte til start på velociped og fullførte på god tid. Kanskje blir du overrasket når du hører hvor gammel eldstemann...
Hvor ble det av Bilitt?

Hvor ble det av Bilitt?

Hvor ble det egentlig av Bilitt? En gang et blomstrende tettsted med mange butikker, postkontor, jernbanestasjon og stor næringsvirksomhet. I 2010 fant du ikke såpass som et skilt som...
Hun fotograferte "alle"

Hun fotograferte "alle"

Mye av Gjøvik-historien er bevart på bilder takket være en driftig dame som litt tilfeldig havnet i yrket som fotograf.
Husker du Røken?

Husker du Røken?

Mange kjente Jac. Røken Ødegaard best som "Totenmarkens far", men han underholdt på mange scener. I NRKs arkiv kan du nå møte Lena-mannen i et populært...
Hverdagsliv på Gjøvik gård

Hverdagsliv på Gjøvik gård

Eggeproduksjon var viktig på Gjøvik gård. I Alf Mjøens tid (1869-1956) var hønene en svært viktig del av livsgrunnlaget.
Storhetstida i Kolbu

Storhetstida i Kolbu

Kolbu sentrum er ikke lenger hva det en gang var - et sted med et blomstrende nærings- og handelsliv. I dag er det lite som minner om storhetstida.
En hilsen fra 1897

En hilsen fra 1897

En julikveld i 1897 satt en soldat på Starum og skrev brev. Lite kunne han vite om at hans skrivetrang denne onsdagskvelden skulle vekke interesse over 100 år etterpå.
RSS
123
Kontakt oss

Sentralbord: 61 16 87 50
Besøksadresse: Hauggata 10, 2850 Lena
Postadresse: Postboks 4, 2851 Lena
Redaksjonen: post@totens-blad.no | Se alle ansatte
Annonseavdelingen: annonse@totens-blad.no | Se alle ansatte


Ansvarlig redaktør: Jon Olav Andersen
Daglig leder: Morten Linnerud
Markedssjef: Hans Erik Linnerud

Totens Blad arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk.

Det er ikke tillatt å kopiere innholdet på dette nettstedet uten avtale med Totens Blad.

Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no